banner2

Apropå kvotering

By Purris / 29 May, 2014 / 2 Comments

sulky4En sak som det alltid har varit populärt att klaga på vad det gäller feminism är könskvoteringen. Det har till och med blivit vanligt att säga saker som “Jag skulle ha varit feminist om det inte var för kvotering.” eller “Jag är feminist fast jag hatar den där jävla kvoteringen.”

Argumenten brukar handla om att folk borde få anställa eller befodra efter lämplighet och inte efter kön. Kön ska inte vara en faktor och det kan jag faktiskt hålla med om.

explainProblemet är att de som tillämpar detta argument tar för givet att kön ej är en faktor idag och vi elaka feminister vill komma in och skapa nya onödiga könsklyftor. Detta är inte fallet. Det faktum att män är överrepresenterade i höga positioner visar på att det redan finns könskvotering som ser till att män har företräde framför kvinnor.

När vi ska anställa folk så kommer det nästan alltid finnas folk som är lika lämpade med olika variablar som gör ett solklart val omöjligt och vi måste gå efter instinkter eller magkänsla.

Kvinnors arbete har ett lägre värde i samhällets ögon, vi växer upp med att göra saker “som en tjej” eller “som en kärring” är lika med att göra det dåligt och att göra något “som en man” eller “som en karl” är att göra det riktigt bra. Denna miljö gör att våran magkänsla kommer att styra oss mot att mannen är bättre än kvinnan, även om pappret säger att de är lika bra. Magkänslan är alltså färgad av de könsvärderingar vi växt upp med och samhället är idag fullt av osynlig kvotering.

rosie2Alltså; Att kvotera in kvinnor är inte att introducera en ny könsklyfta, tvärtom, det är en motaktion mot en kvotering som redan finns.

I en perfekt värd behövs ingen kvotering men i en värld där män undermedvetet inkvoteras behöver vi medvetet kvotera in kvinnor för att skapa balans. Förhoppningsvis kommer denna balans sudda ut de skeva könsvärderingarna vi har och kvotering kommer upphöra att vara nödvändigt. När vi äntligen är där kommer jag att jubla högst av alla men tills dess är kvotering något som vi måste göra för att upprätthålla någon form av rättvisa.

 

Kram!

 

Read More

Dags att fucking vakna!

By Purris / 25 May, 2014 / 1 Comment

fikittyNu ska jag fan inte låta mig vara trasig längre, särskilt inte när så mycket spännande saker händer! Feministiskt Initiativ är ju på språngmarch! Fan vad härligt! Jag var på homeparty häromdagen, och det är så himla kul att fler och fler folk visar att de bryr sig om förtryck och människors rättigheter oavsett kön, sexualitet, etnicitet osv.

Jag har lyckats sprida budskapet lite grann, men vill klaga lite också på vissa människor som jag pratat med. Det handlar inte om att dissa alla som inte tycker som jag, politik är viktiga grejer och det finns saker som är viktiga för olika saker, det är helt fine, rösta på vad som känns bäst, naturligtvis. Här följer dock ett citat från någon som fått mig att inse (än en gång) att alla är inte värda att prata med.

skeptiskNo offence, men någon som diametralt byter åsikt endast genom ett enstaka samtal är en idiot.

Måste jag ens nämna det idiotiska med att börja en förolämpning med frasen “no offence?”. Här finns dock en viktigare poäng att belysa; citatet menar alltså att det är en slags dygd att vägra ändra sin åsikt efter ett samtal oavsett vad som sägs i samtalet. Du är alltså en idiot om du låter ett samtal leda till förändring av din åsikt. Jag tycker rena raka motsatsen. Om du under ett samtal tar del av information som du inte tidigare haft som för dig är viktigare än de punkter som lett till din nuvarande åsikt, eller rent av motbevisar något som låg som grund för åsikten så är det rent idiotiskt att inte förändra sin åsikt, eller i alla fall allvarligt betvivla den.

Om din åsikt är orubblig så bygger den säkerligen på tveksamma grunder. Vad är poängen att prata med dig om du ser det som ett nederlag att ta emot ny viktig information eller argumentation? Ett samtal med dig är ju i så fall en komplett slöseri med tid.

lerEn sak jag hade lovat att skriva om är Gothcon som jag var på i år vilket var jättekul! nu är det lite sent för det så jag får lova ett fantastiskt inlägg inför nästa Gothcon istället. En sak jag vill nämna dock är deras satsning på jämställdhet! Det är så roligt att Sverige blir mer och mer medvetet, jag träffade Anna Ceras  som höll i Isis, ett event om Nördfeminism! Jag blir helt varm inombords!

Jag har underbara vänner som drog med mig på Gorhcon under en period som jag verkligen behövde något att distrahera min trasiga hjärna med, och Gothcon är ju något som passar mig som handen i handsken, men att det skulle ske under ett år då Anna håller i ett feministiskt spelevent var ju bara så perfekt. Tack Tailz och BlackEagle för att ni såg till att få med mig och tack Anna för att ni gjorde något fantastiskt ännu bättre! Jättekramar!

giggleNu fick jag höra att F! gick framåt med 4 procentenheter! Ännu mer kramar till alla! Det är visserligen läskigt att SD också gick fram, och att Frankrike verkar älska sitt nationalistparti, men jag tänker ändå fira vår seger! Jag blir så fantastiskt glad av att fler folk visar sig bry som om människor och jämställdhet och vill göra något åt att det fortfarande finns så himla mycket förtryck i Europa! Här har jag en viktig poäng att göra. Jag vet ju att fler folk än vad som röstat på F! bryr sig om sånt här, vissa kanske bara prioriterar en annan fråga lite högre men jag vill belysa en annan förlorad röstare; den hopplöse. Det är lätt att tappa hoppet när ett parti är litet och världen verkar hård. Folk sa att en röst på F! är bortkastad för att de ändå inte kommer gå långt nog men våra starka framsteg i år har gjort att tillräckligt många har fått nytt hopp om en mer kärleksfull värld och vågat sig ut för att rösta. Den sorgliga ironin var ju att bristen på röster förr var på grund av bristen på fler röster. Den där jävliga catch 22. Det finns en viktig sak att lära sig av här, och det handlar om hopp. Oavsett hur hopplös världen kan kännas; Det är dags att fucking vakna!

Kram kram kram kram!

Kraaaaaaam! <3<3<3

Read More