Jag skriver viktiga saker. Det är sant!

Glad Midsommarrrrr!

MidsommarpurreHej hej alla och glad midsommar! Jag tycker det är intressant att denna högtid, till skillnad från de andra hedniska riterna vi brukar fira i Sverige inte har tyngts av en påklistrad kristen etikett. Hursomhelst, det är fett najs att fira med nära och kära ute i det gröna och ha kul in på sommarnatten under omständigheter som jag aldrig upplever under andra tider på året. Jag tänkte ha ett långt och betydelsefullt inlägg men nej, inte idag. Ut i solen med dig och plocka lite blommor! Nästa inlägg kommer jag äntligen att kicka igång amningstoppen igen så få igång ert paypalkonto och gör er redo! Men först, Midsommar! Och jordgubbar! Hurra!

Må den gröna snoppen vara med er!

Kram!

Allt demokratiskt?

neutralHej allihopa! Nu har jag ”latat mig” länge nog och jag lovade ju att jag skulle förklara i mer detalj vad jag tyckte skulle vara kul att bygga en nationaldag på. Många tycker ordet nationaldag är bekymrande i och med att det per automatik är exkluderande men jag tycker faktiskt inte det nödvändigtvis behöver vara så, även om jag måste erkänna att risken finns och är ganska stor. Det handlar helt enkelt om vad en nation betyder för folk. Att tycka om sitt lands natur och vildmark är helt okej i min bok, det är när nationalism kommer in och försöker understryka något extra fint i landets ras eller kultur och säga att vi är nog lite finare än andra sorters folk ändå.

Den tankegången är farlig och leder väldigt ofta till otrevligheter i alla olika grader. Vi får gärna tycka om vår kultur men vad är poängen med att placera den över andra? Hur barnsligt är inte det? Min helgdag är finare än din helgdag. Vår nationalrätt är mycket godare en er nationalrätt. Vad fan är det för attityd? Bryr vi oss verkligen så mycket om sånt här trams att vi till och med tar till våld om vår kulturs överlägsenhet ifrågasätts? Hur kan detta vara okej?

ponderSvaret är; Det är det såklart inte, vi behöver helt enkelt växa upp. Nej, en nationaldag blir mycket trevligare om vi istället för att fira vilket fint folk vi är, firar de värderingar vi generellt håller som gör oss så ”fina”. Värderingar som inte är exklusiva för vårt land eller vår etniska grupp, utan värderingar som alla människor kan ta del av.

Så vilka värderingar är generella nog, och samtidigt betydelsefulla nog att fira? Det beror väl på vem du frågar men jag har naturligtvis min åsikt och jag hoppas och tror att de flesta människor kan tänka sig hålla med mig.

Så vad kan en vänsterstudsande genusfeminist som jag tycka är viktigt? Massor! Men just nu, mänskliga rättigheter. Det är mycket tjafs i världen om människors värde, även om det inte brukar kallas just det. Ska homosexuella få gifta sig eller skaffa barn eller ens existera? Olika länder tycker olika om det. Och det får de faktiskt göra. Tycka alltså. Inget mer. 

grrrVisst är det fint med demokrati, vi som bor i landet ska kollektivt få bestämma hur landet ska fungera och vilket sorts liv vi ska leva. Här kommer dock en viktig poäng; Vissa saker ska inte majoriteten få bestämma. Varför ska en heterosexuell persons åsikt angående homoäktenskap ha en faktisk inverkan på lagen? Varför ska män rösta över vilka rättigheter kvinnor ska få ha? Varför ska cismänniskor få bestämma att transmänniskor måste steriliseras? (fy helvete vilket barbari).

explainVi har fyra grundlagar i Sverige. Vissa saker ska det inte vara lätt att ändra på, bland annat eftersom då skulle en regering kunna gardera sig från att bli demokratiskt avsatt. Läs mer om det här. Jag tycker vi ska utöka till en femte grundlag. En grundlag, som visserligen bör formuleras på ett bättre sätt än vad jag kan komma fram till men som ändå behöver existera. Jag kräver en grundlag som garanterar lika mänskliga rättigheter till alla människor, oavsett kön, sexuell läggning, identitet, rasifiering, ålder, utseende och allt du kan komma på. Är du människa* har du alla dessa rättigheter oavsett vad landets majoritet tycker. 

*(oavsett om du identifierar som människa eller ej)

Är detta en grundlag så kommer partier som SD inte ha det lika lätt att göra livet svårare för människor bara för att de inte tillhör vår fina svenskhet, även om de, i en mörk och fruktansvärd framtid, skulle få majoritet i riksdagen. Grundlagarna är där för att vissa saker ska vara svåra att ändra på och det är hög tid att alla människors rättigheter blir en av våra grundlagar, jag skulle rent utav kalla det en stor skam att vi inte redan har en sådan grundlag.

lerSå för att svara på frågan ställd i rubriken: Nej allt ska inte vara demokratiskt. Den dagen Sverige skapar denna underbara femte grundlag är den dagen jag tänker fira som vår nya nationaldag. Jag kommer måla mig blå och gul och springa runt på torget och gatorna och sjunga Svenska sånger och krama alla jag ser (som visar samtycke så klart) på vår nya underbara nationaldag, för det skulle vara en nationaldag värd att firas, en dag som symboliserar något riktigt riktigt vackert.

Vad säger ni? Är det något värt att kämpa för?

Kram!

Glatt Junisex

summeryumm2Hej allihopa och… grattis på sjätte-juni-dagen! Jag skrev ju ett inlägg förra året om Sveriges nationaldag och mina tankar om dagen har inte förändrats mycket sedan dess, så om ni missade det kan nu ju läsa det här.

Jag har faktiskt kommit på lite nya tankar och idéer angående denna dag (och alla andra dagar också egentligen) men ämnet är lite för stort för att slänga upp på så kort varsel så det får bli nästa inlägg. Kom tillbaka senare för ett längre och mer politiskt inlägg.

Jag ska få lite jobb gjort och sedan ska jag ut och deltaga i ett antirasistiskt event.

Nu kanske ni vill veta vad det är för sorts event och vad jag kommer att göra men jag har inte tid att skriva i mer detalj just nu, jag kan avslöja att mjukglass kommer att ha en viss inblandning. I alla fall för min del.

Kram!

Normcirkeln – män i klänning

skeptiskJag såg en seriestrip delad på facebook som ifrågasatte normativa könsroller på ett kul sätt. Uppladdaren hade tagit bort referenser till skaparen, något som jag ofta stör mig på men jag lyckades hitta till originalet så yay me.

En kommentar som delningen fått gjorde mig irriterad på en form av cirkelargumentation som så ofta upplevs från folk som gillar att försvara könsnormativa företeelser.

Klicka på bilden för att komma till skaparens sajt.

tumblr_mlqn896B6S1sn7waio1_500

Budskapet är enkelt. Kvinnor får nu gå klädda i byxor, något som förr var helt otänkbart men blotta tanken på en man i klänning anses idag helt vansinnig. Nu menar jag en cisman i klänning, jag tänker inte ens diskutera transkvinnor eller transvestiter här utan konceptet av en man som ser sig själv som en man och vill bära vilket plagg han vill även om det är en klänning. Vad var det för kommentar? Ja den kan ju tolkas som ganska oskyldig men jag ska förklara vad som stör mig med den. Först, kommentaren;

He can wear a dress. It’s just that most dresses look terrible on men. We usually don’t have the shape to look good in them.

Okej, personen i fråga förklarar varför män inte ska ha klänning; klänningar sitter helt enkelt inte snyggt på manskroppar, därför är det uppenbarligen en naturlag att klänningar måste vara ett kvinnoplagg.

hmpfSå om en man sätter på sig en klänning som är producerad i ett samhälle som anser att klänningar enbart är till för kvinnor så är det en överraskning för dig att klänningen inte sitter snygg på hans kropp? Du tror inte att en anledning till detta är att klänningen i fråga är designad med en kvinnokropp i åtanke? Byxor som är designade för en stereotypisk kvinnokropp sitter faktiskt inte så bra på en stereotypisk manskropp heller men det betyder inte att män aldrig mer ska få ha byxor på sig.

Om det finns klänningar designade för manskroppar som alltså inte sitter så opassande på en man, tar du tillbaka ditt argument då? I så fall;

Mehndi-Dress-For-men-_-New-Kurta-design-for-mens-3Voilà! En klänning för en man! Inte en man som vill se ut eller känna sig som en kvinna utan en man som har en klänning på sig för att klänningen är snygg. Klicka på bilden så kommer du till en sajt med fler klänningar för män. De sitter helt suveränt på männens kroppar och är faktiskt riktigt, riktigt snygga!

Förvånar det någon? En klänning designad för en annan kropp än den du har kommer inte sitta snyggt på dig. En klänning som är designad med din kroppstyp i åtanke kommer inte ha det problemet. It is not rocket science, people! 

Fan alltså… jag tror jag vill se sånt här mode spridas i världen, inte bara för att det är normbrytande utan för att de här klänningarna är ju skitsnygga!

Världen; You’re welcome!

 

Kram!