banner2

Att witcha eller inte witcha

By Purris / 30 August, 2015 / 7 Comments

skeptJag är nörd och geek och grejer, det har jag aldrig låtsats att jag inte var. Nuförtiden är det lite svårt att hitta tid till att spela och eftersom det kommer så många spel så får jag prioritera, jag spelar (nästan) bara spel av min favoritgenre, roll/äventyrsspel. Det är tur att jag gillar den genren eftersom det kommer en hel del progressiva spel som passar in där (nästan alla är från Bioware).

Ett av de största rollspelen nyligen har varit Witcher 3 och en del av mig vill springa ut och köpa det nu nu nu! En annan del av mig säger till den delen att sätta sig ner och strunta i det. Vänta på Fallout 4 i stället och sedan Mass Effect Andromeda. Varför? Wicher 3 har hyllats för många saker jag verkligen uppskattar i ett rollspel till dator eller konsoll. Så vad är problemet?

witcherEn sak är ju att jag fortfarande får lite fnys-reflexer när jag hör spelserien nämnas efter att första spelet blev känt för att skamlöst objektifiera kvinnors sexualitet – bokstavligt talat. Det fanns ett antal kvinnliga karaktär som spelaren kunde förföra och belönas med en sexscen – och ett samlarkort som avbildar kvinnan du lyckats förföra. Seriöst.. de reduceras till lättklädda samlarkort, har det någonsin funnits en mer bokstavlig definition av objektifiering?

Okej det var det första spelet, det här är ju det tredje och de har tydligen lärt sig av.. några av sina misstag, korten fanns varken med i andra eller nu i tredje spelet.  Så vad är problemet nu?

Jag ska förklara med ett annat medium. Jag gillar att lyssna på ljudböcker och appen jag använder rekommenderade en bok för mig nyligen. Boken heter Beneath the Dark Ice och är skriven av Grieg Beck. Det är en rysarskräckis som handlar om varelser som bor i grottor under Antarktis isar. iceJag är inte färdig än men hittills kan jag säga att trots ganska intressanta teman här och där så är boken fylld med en hel del suck och gäsp. Rent tekniskt handlar det om överlevnadsskräck, ett forskarteam följer ett annat ner i outforskade grottor, där hittar de varelser mänskligheten inte känner till samt spår av en okänd uråldrig civilisation. Varelserna är hemska och jättefarliga och karaktärerna måste ta sig upp till ytan igen utan att bli uppätna. Varelserna är faktiskt ganska intressanta och jag gillar verkligen hela grejen med den uråldriga civilisationen. Det räckte dock inte för herr Beck. Huvudrollen är en superstark man från en militär specialstyrka. Bara hans namn Alex Hunter ringer lite varningsklockor. Alex och hans glada gäng machograbbar ska rädda de stackars forskarna från säker död. Herr Hunter har dessutom mystiska krafter som han fått av en underlig skada i hjärnan (varför behöver vi ens superkrafter i den här historien?). Dessa krafter ger honom superstyrka, fantastiskt iakttagelseförmåga och superhöjda sinnen som gör honom till den perfekta krigaren, hans enda svaghet är att kraften kan göra honom mer aggressiv än han vill vara (men det är okej, han vill inte vara elak så det gör allt bra igen). Så.. hans naturliga fördelar är att han är en manlig macho man, han har manliga supermacho-krafter och hans enda svaghet är att han är så underbart extra-manlig. De andra medlemmarna i hans team har inga superkrafter men deras manlighet hyllas likväl, Alex kunde inte stoppa sin vän från att offra livet för dem, särskilt eftersom han visste att han skulle göra samma sak i deras situation. facepalm3För att han är en Man. Versalen och fetstilen är viktig, han är inte bara man utan Man! Bland forskarteamet finns en sur och omanlig man, en nörd och två kvinnor som egentligen bara är där för att uppskatta de Manliga Männens Manlighet. Samt bli räddade. Den sura mannen är så uppenbart skurk att jag inte kan annat än att sucka. Han saknar alla Manliga dygder och har inga mänskliga egenskaper alls egentligen. Han är omanlig så han måste vara sämst och dum och korkad.

Allt detta är inte nog, författaren har dessutom uppfunnit nya militära science-fiction vapen som.. nej jag behöver inte beskriva mer, ni fattar nog poängen. Det kunde ha varit en intressant överlevnadsskräckis med trevliga mystiska element men när historien bara används för att hylla den heliga Y-kromosomen blir allt bara barnsligt. Tråkigt. Så fort Alex eller någon av hans supermän ska säga eller göra något, eller en kvinnlig karaktär ska imponeras av dem, hör jag bara ledmotivet till Two and a Half Men i huvudet. Allt är bara man man man man man man man Man Man Man MAN MAN MAN MAN.

Geralt_of_Rivia_transparantOch det för mig tillbaka till Witcher 3. Det har en stor öppen och detaljerad värld, grafiken är vacker och spelaren får göra många olika intressanta val. Det går inte att spela någon annan än Geralt, en manlig karaktär. Det kan jag ju inte fela dem för egentligen, jag föredrar när det går att spela kvinnliga karaktärer men Witcher är ju baserad på en bokserie så de bör ju inte ändra för mycket på bokseriens huvudkaraktär – jag fattar allt det där. Alla spel behöver inte vara designade just för mig, jag gillar ju att de flesta rollspel har mer och mer variation numera, ett och annat spel får gärna ha en specifik huvudkaraktär.

Men måste han vara så…

Den sista kvar av en magisk sort män som har massa krafter, mörk raspig röst, han har två svärd, ett supercoolt ärr över ögat, vitt lång hår, är smartast och starkast och alla brudar vill ha honom och nåde den som moppsar upp sig mot denna manlige Man.

ponder2Missförstå mig inte nu, jag vill inte förbjuda alla spel med machomän men… åhhh.. jag orkar inte spela såna karaktärer. Jag kommer bara ha den där jävla låten från Two and a Half Men i huvudet hela tiden. Det här inlägget är inte ens till för att skälla ut spelet… Jag vill egentligen bara ställa en fråga, en ärlig fråga och jag vill ha ett uppriktigt svar. Har du som läser detta just nu spelat Witcher 3? Om svaret är ja, kommer jag att kunna uthärda? Har du orkat läsa hela det här inlägget, tror du jag kommer orka spela gruffige Geralt igenom det stora fantastiska rollspelet? Har du inte spelat Witcher 3 men känner någon som har det, länka hit dem!

Jag är helt ärlig nu, era svar kommer förmodligen avgöra om jag köper spelet eller inte.

*väntar på kommentarer*

Kram!

 

Read More

Kort ventilering.

By Purris / 22 August, 2015 / 0 Comments

grrrOm du är emot halal-kött på grund av djurplågeri men har aldrig engagerat dig mot misskötsel av djur på övriga Svenska gårdar så är du ingen djurrättskämpe – du är bara rasist.

Om tycker det är viktigt att lyfta hur hemskt det är när en invandrare våldtar någon i Sverige men alltid ifrågasätter offret när våldtäktsmannen var Svensk så är du inte emot våldtäkt – bara emot invandrare.

angervectorOm du aldrig i hela ditt liv engagerat dig emot förtryck av HBTQA-personer men går i taket när du hör om homofobi bland flyktinganläggningar så är du ingen HBTQA-vän – du är bara rasist.

Idag blir det ingen jävla kram.

Read More

Jag svarar.

By Purris / 10 August, 2015 / 3 Comments

8whoaJag fick nyss en kommentar på mitt senaste inlägg och insåg att, Oj, vad gammalt mitt senaste inlägg är! Så först vill jag tacka denna kommenterare för att ha väckt mig, här går jag och försöker få mig själv att blogga mera, så kommer en lång text som behöver ett eget inlägg som svar. Egentligen känner jag att kommentaren inte riktigt är relevant till själva poängen av mitt inlägg men den innehöll ändå saker som i allra högsta grad är värda att svara på.

Jag vill påpeka att kön kommer pratas om i binär form eftersom det nämns undersökningar som utförts just binärt. Ordet kvinna inkluderar självklart transkvinnor, precis som ordet man inkluderar transmän.

Inlägget “Vad är det som händer?” handlade om normalisering av öppet kvinnoförtryck, där det blir vanligare och vanligare att artiklar skriva av kvinnor bli överrösta av misogyna kommentarer, som om färre och färre människor ser förtrycket som något dåligt. För att ni ska slippa gå till inlägget för att se kommentaren kommer den här:

 

ponder2Jag ifrågasätter inte löneskillnaden och har absolut inget intresse av att fabrikera något! Det finns en löneskillnad, absolut! Men tar du hänsyn till, arbetad tid – barnledighet – skillnaden mellan 1 – Könsbalanserade/Manligt/kvinnligt dominerade yrken (Över 60% män/kvinnor)

– Nu utgår vi ENBART från data av SCB –

Precis varje liten gnutta av statestik går att hitta på den sida som du hänvisar till!

Kvinnor väljer i mycket större utsträckning yrken där ingångslön och medelönen är lägre.

Undersköterskor, sjukvårdsbiträden
Vårdbiträden, personliga assistenter
Barnskötare
Förskollärare och fritidspedagoger
Hotell- och kontorsstädare
Grundskollärare

– Medelön Kvinnor; 24250
– Medelön Män; 24033

Kvinnors lön i procent av mäns lön efter standardvägning är på 99,5% innom kummun!
Och den går mot 100 med 0,1 för varje år!

Det finns massor med yrken i sverige, idag, där kvinnor, i genomsnitt tjänar betydligt mer!

Lönestatestiken är skitsvår och jag är tacksam för att min partner jobbar på revisionsverket (revisor – duh!)!

Kvinnor jobbar färre timmar i genomsnitt per vecka och kvinnor stannar i genomsnitt hemma betydligt längre vid graviditet!
– Inte mina vänner som skaffat barn dock – där de alla tagit 50-50!

Problemet ligger i hur många av de yrken som kvinnor VÄLJER att arbeta innom värderas!

Det kan säkert fabrikeras mycket statestik men i de flesta fall så läser vi den bara så binärt vilket tyvärr gör att vi slutar fokusera på verkliga problem!

Det finns massor att förändra – men lönerna ÄR INTE boven; och att forsätta älta binär data kommer aldrig lösa det. Det är ingen lögn; det är bara en skev verklighet.

Hur skapar vårt samhälle ett klimat där kvinnor vill och kan söka sig till STEM yrken och varför vill inte män jobba med vårdande yrken?

(Kommentaren är klippt, det kommer mer sen.)

explainI mitt inlägg använde jag lönegapet som ett exempel, det är inte det enda, största eller viktigaste problemet vi har framför oss. SCB är heller inte den enda källan för fakta eller stöd, jag sa heller inte att det inte finns yrken där lönegapet är mindre etc. but I digress. Ja, det finns många faktorer som spelar in i lönegapet, sakerna du nämnt och flera. Jag vill dock påpeka att det även gjorts undersökningar som specifikt siktat in sig på lika lön för lika jobb, där dessa variabler har tagits i åtanke och kvinnor visar sig ändå ha lägre lön. Jag håller helt och fullt med om att lönerna inte är boven, de är ett symptom på ett samhälle som värderar kvinnor lägre än män. Varför väljer färre kvinnor “mansdominerade” arbeten? Det finns säkert många anledningar men en stor faktor är att kvinnor helt enkelt inte brukar vara välkomna där, motståndet är högre för att komma dit och behandlingen brukar vara värre när en till slut är där. För att inte tala om att flickor sällan ens blir uppmuntrade att se den sortens jobb som en möjlighet att sträva efter. Det finns en fantastisk bok som jag brukar rekommendera, Delusions of Gender av Cordelia Fine. Här följer ett citat ur den boken. (på Engelska jag kanske översätter.. nån gång..)

delusions_of_gender_web_girlFirst, there are experimental studies showing that men’s qualifications, talents, and achievements shine brighter and provide a better fit with the demands of a nonfeminine job – even when identical to those of a woman. For example, in one recent study more than 100 university psychologists were asked to rate the CVs of Dr. Karen Miller or Dr. Brian Miller, fictitious applicants for an academic tenure-track job. The CVs were identical, apart from the name. Yet strangely, the male Dr. Miller was perceived (by both male and female reviewers) to have better research, teaching and service experience than the luckless female Dr. Miller. Overall, about three quarters of the psychologists thought that Dr. Brian was hireable, while only just under half had the same confidence in Dr. Karen. The same researchers also sent out applications for the position of tenured professor, again identical but for the male and female name at the top. This time, the application was so strong that most of the raters thought that tenure was deserved, regardless of sex. However, the endorsement of Karen’s application was four times more likely to be accompanied by cautionary caveats scrawled in the margins of the questionnaire: such as, ‘I would need to see evidence that she had gotten these grants and publications on her own’ and ‘We would have to see her job talk’.

Undersökningen Cordelia beskriver visar att identiska CVn värderas olika i bedömning av kompetens, beroende på om namnet på CVt låter manligt eller kvinnligt. Senare i boken nämns liknande undersökningar även på löneskillnader.

Så ja det finns många faktorer i lönegapet men de förklaringar du påpekade jämnar inte ut allting.

Fortsatt kommentar:

Det måste finnas en mer pragmatisk lösning än att bara ropa patriarkat också; för det är ytterst få som ens fattar vad det är!
Men det absolut viktigaste för oss feminister är att nätverka, prata och hjälpa varandra, på samma sätt som gubblobbyn gör!

Vi får inte bara påstå att det är ett gäng män som sitter och gnuggar händerna och fnissar medan de bestämmer att kvinnor ska ha mindra pengar!
Vi måste prata om problem för att förstå dem och då MÅSTE vi vara helt ärliga med statestiken!

rosie2Det är mycket vi bör göra men vi ska absolut inte sluta nämna patriarkatet bara för att folk inte förstår det. Då är det bättre att förklara det istället, för de som är villiga att lyssna. (Varför ens prata med de som inte är villiga att lyssna?)

För folk som verkligen vill lära sig, eller förstå kan du ju alltid rekommendera boken jag nämnde, den är helt fantastisk och dessutom lättläst (finns även som ljudbok), om du vill kan du få använda min förklaring till vad patriarkatet är och nej, jag har aldrig påstått att det är en grupp tecknade gubbar som skrattar medans de sänker kvinnors löner med fallusformade trollspön. Jag har varit helt ärlig med statistiken, att bara påpeka att det finns ett statistiskt lönegap är inte mer oärligt än att påstå att dina variabler helt trollar bort lönegapet. Men jag håller faktiskt med i mycket av det du skriver. Hjälp, stöd och pepp är viktigt! Precis som kramar! Tack för din kommentar!

 

Kram!

Read More