Hjälten

explainVarning! Det här inlägget avslöjar slutet i ett par filmer, Sluta läs nu om du stör dig på sådant.

För ett bra tag sedan hade jag en lång diskussion i mitt kommentarsfält med Certatio, om hans version av ett bechdeltest för män. (Här är min förklaring av Bechdel) Jag tyckte inte det var en i närheten av ett bechdeltest men i ärlighetens namn så nämnde Certatio själv att det egentligen inte bör jämföras med bechdel utan bör i stället betraktas som en helt egen sorts observation av filmkulturen. Jag hade en del problem med hans lista men det var en specifik sak han tog upp som jag inte förstod från början men senare fattade tack vare lite förklaringar från Hannah (Tack Hannah). Den saken har jag börjat se i filmer nu och det har börjat irritera mig också. Detta handlade om män som offrar sina liv. Nej det är inget allmänt test som kan appliceras på hela filmkulturen och vad en uppoffring betyder kan variera från fall till fall men jag har börjat se det i filmer höger och vänster och det börjar bli…. billigt!

sulkysulky4Att någon offrar sig för någon annan kan vara en fin och stor handling men den blir helt förstörd av denna inflation! Jag gillar filmen Blood Diamond, och jag gråter så tårarna sprutar när Leonardo DiCaprio talar över walkie-talkie efter att han bestämt sig för att ge sitt liv. Elysium var en intressant film men i slutet när Matt Damon har exakt samma upplevelse, uppvisad på precis samma sätt började jag ana ugglor i mossen. Oblivion med Tom Cruice är en annan film där hjälten bestämmer sig för att dö för en kvinna. Hela grejjen blir ju liksom ett klistermärke, vi behöver mer drama, släng på hjälte-offer-mallen på slutet så blir det bra! En modul som bara appliceras på en film för att ge hjälten mer hjältestatus, och som Certatio sa, måla upp män som… Men vad tusan.. Jag kommer inte på ett Svenskt ord för “expendable“. Offringsbara? Jaja, ni förstår vad jag menar.

skeptiskHade detta hänt i nån film då och då hade det inte varit så farligt men när vi ser samma scen om och om igen blir det ju bara dumt! Det hade faktiskt inte skadat filmen om Matt Damon fick överleva Elysium! Inte ett dugg!

Ett litet tips för filmvärldens hjältehunkar: Tror ni att era damer imponeras av att ni dör för dem? Jag tror de allihopa skulle uppskatta ännu mer om ni överlevde för dem i stället!

Kram!

Purris

5 Comments

 1. Aeriel on 14 April, 2014 at 12:51

  Blood diamond… mitt hjärta brister! Han hade mycket skit i bagaget och räddar en far och hans son genom att offra sig själv. När jag såg filmen tredje gången slog det mig att han räddar sonen från sitt eget liv (ja, är kanske inte smartaste ever)

  Oblivion dör han för att rädda mänskligheten och tar inte sin kärlek med sig. Plus att 52 hittade henne ju sen ;). Mycket positivt överraskad av denna film. Fick höra av alla att den var skit men detta håller jag inte med om alls även om det är väl mycket manly-men.

  Elysium däremot…..

  • Aeriel on 14 April, 2014 at 12:58

   Håller såklart med om att en varm karl i sängen är bättre än en på kyrkogården och ev. i någon historiebok.

   • Aeriel on 14 April, 2014 at 12:59

    Tänkte inte på sex när jag skrev det där 0_o

    ………………..

    • Purre on 14 April, 2014 at 13:05

     No worries, citatet funkar med eller utan sex 😉

  • Purre on 14 April, 2014 at 13:07

   Känner som du, fast jag tyckte Elysium hade intressanta sci-fi idéer… Men ja, påklistrade hjälteoffret blir så mycket mer tydligt när det var helt onödigt.
   Kram!

Leave a Comment

CommentLuv badge