Friendzone

sulky4Vad i helvete? Nej det här är inte nytt men jag har hört det mycket på sistone och ordet Friendzone gör mig bara så förbannad! För er som inte vet vad ordet betyder, friendzone är ett tillstånd som en man hamnar i när en kvinna uppskattar honom som vän men vill inte ha sex med honom. Ordet är alltså negativt, ett tillstånd som det är hemskt att hamna i. Fy fan vad hemskt, stackars karl, ha en kvinna som vän och inte som sexleksak!

Vad är det för fel på folk? Vad är det för sjuk vaneföreställning att män och kvinnor inte kan vara vänner? Och varför är det för en man en dålig sak att en kvinna vill vara vän med honom? Är kvinnors vänskap så värdelös? Är kvinnans värde inte mer än hennes förmåga att ge mannen sexuell njutning? Jag kan faktiskt göra slut på denna vänzon en gång för alla. Ingen man kan vara i vänzonen, för om du ogillar att vara en kvinnas vän utan att få sticka din penis i henne så är du faktiskt inte en vän värd att ha! Ordet friendzone kan få vara kvar om det förändras och blir ett positivt ord! Hur underbart är det inte att ha vänner? Vi alla borde önska oss många och välfyllda vänzoner! Alla är värda mer än deras knullbarhet.

friend-zone

Verkligen? Din vänskap med henne är inte bättre än ingenting? Då är du faktiskt inte hennes vän. Kräk.

Kram.

Purris

5 Comments

 1. susitar on 2 December, 2013 at 15:59

  Det finns sammanhang då jag förstår uttryckets användning och tycker det är lämpligt. Är man olyckligt kär i en vän, så blir man bitter över att “bara vara vänner”. Jag tycker inte ordet i sig säger att män och kvinnor inte kan vara vänner, eller att vänskap inte är värt något (även om jag vet att många använder det så).
  Det är ett utmärkt uttryck för när man aldrig kommer bli ihop med den där personen man är kär i, inte för att hen inte känner en tillräckligt väl, eller inte tycker om en som person, utan helt enkelt för att man inte är henoms “typ”. Och som alla vet, olycklig kärlek tenderar att ta fram det värsta ur folk och man säger dumma saker när man är bitter. Jag har själv varit där, och det gör ont när man ska låtsas som ingenting efter att ha erkänt sin kärlek men inte fått den besvarad.

  För det mesta behöver dessa snubbar (oftast snubbar som använder sig av ordet) höra “Jaha, skit händer. Gå vidare, bättre lycka nästa gång!” Men det finns också män som helt enkelt _gör fel_. De tror att om man blir vän med en tjej, så kommer hon automatiskt att bli attraherad av en. Att snällhet belönas med sex. Så de är snälla, hjälper till, stöttar… men gör aldrig något direkt flirtigt. Sen blir de bittra över att tjejen “inte fattar” eller ser dem mer som en bror än en älskare. Dessa killar behöver råd om hur man flirtar på ett trevligt sätt, att det finns ett mellanting mellan “friendzonad mes” och “svinig alfaman”.

  • Purre on 3 December, 2013 at 02:17

   Ja det finns ju olika sätt att använda frasen på, jag är inte arg på alla sätt. Det handlar ju inte heller alltid om män som hamnar i vänzonen på grund av en kvinna.. Det är dock det scenariot som hela tiden dyker upp på internet. Det är såklart inte kul när ens kärlek inte är ömsesidig, men om du känner kärlek för någon så måste du väl också bry dig om personen i fråga? Och att då, som i bilden ovan, se vänskapen som inte värd någonting, då vet jag inte om kärleken kan ha varit särskilt äkta.

   Förklarade jag nu eller strulade jag bara till det? XD

   Vad jag är emot är: “Jag älskar dig, fast om du inte älskar mig tillbaka så hatar jag dig”.

   Kram!

   • Larsson on 7 December, 2013 at 12:01

    @Purre
    Detta är en typisk fråga där kvinnor egentligen borde lyssna, istället för att komma med sågningar, därför det handlar om att kvinnor har en mängd stora fördelar när det kommer vilja ta förhållandet till en annan nivå, som män inte har. Kvinnor behöver aldrig bära hela ansvaret för att gå vidare, det räcker oftast ganska subtila hintar för att killen ska vara med på noterna. En kille måste däremot väga varje drag han gör gentemot en tjej, om det är så att han är intresserad av att ha sex med henne.

    Själv har jag insett att om jag är attraherad av en kvinna, och vill ta det vidare, är jag tvungen att vara betydligt mer elak än jag någonsin skulle acceptera att en kvinna är emot mig. Jag vet inte varför det jag gör då uppfattas av tjejer som attraktivt, men kan konstatera att det är min erfarenhet. Och så verkar det vara för de flesta killar.

    Sedan förstår jag inte hur man kan vara emot: “Jag är förälskad i dig, fast om du inte älskar mig tillbaka, så kommer det göra väldigt ont i mig.” Jag tycker den tanken är mycket mänsklig. Jag vet att det inte var det som du skrev, men den lilla variationen är den tolkningen jag gör av fenomenet, och det gör den förståelig. Jag vet inte någon som kan umgås med en person man är förälskad i men blivit avvisad av.

    Jag förstår inte heller varför du drar det så långt så att du tror att män tycker det är en dålig sak att vara vän med en kvinna (vilket är en helt annan fråga). För det ÄR en annan sak att vara vän och vilja ha sex med henne.

    Det är också lättare att umgås homosocialt, av många olika skäl. Vänskapsband om än aldrig så djupa, mellan könen, är tyvärr extremt sköra. Det räcker oftast med att en blir kär i någon annan och vänskapen bryts. Jag vet inte hur gammal du är – men väl på andra sidan om 30-strecket, kompisarna skaffade hus o barn, började jag uppleva det väldigt tydligt. När jag var yngre så fanns inte den erfarenheten så påtagligt.

    @susitar
    “Dessa killar behöver råd om hur man flirtar på ett trevligt sätt, att det finns ett mellanting mellan ”friendzonad mes” och ”svinig alfaman”.”

    Så är det absolut. Men du kan inte vara annan än den du är, så du är tvungen att hitta en strategi som fungerar för dig. Och där är råd jag läst som kvinnor gärna ger… tyvärr totalt värdelösa. Jag kan för lite om PUA-kulturen för att veta hur den fungerar, men jag är helt övertygad om att man kan lära sig mycket mer där, både som man och som kvinna, om hur attraktion fungerar.

    Snällhet belönas med sex ser jag inte som en så konstig tanke. I den mån mån motsvarande finns, om en tjej är snäll gentemot en kille, säger snälla saker, peppar honom, stöttar honom och hjälper honom, så uppfattar ofta killen det hela som ett väldigt flirtigt beteende.

 2. Marcus on 19 March, 2014 at 15:28

  Ja. . . Håller både med dig och samtidigt inte Purre. . . . Tkr uttrycket är rätt bra för att beskriva en sits där man är kär i en tjejkompis som inte är kär tillbaka, samtidigt tkr jag det är rätt förkastligt om man blir vän med en tjej bara för att vilja ligga med henne.
  Jag tror ärlighet är väldigt viktigt i alla situationer.

  Jag var själv kär i en tjejkompis som visserligen verkligen älskar mig tillbaka, men mer som en bror.
  Först tyckte jag det var skitjobbigt, men sen dess, under de 3 år vi har känt varandra så har jag mognat så mkt som människa och nuförtiden tkr jag vår vänskapsrelation är helt fantastisk, och använder mig aldrig av friendzone-begreppet för att beskriva den, utan mer nära vän som jag var väldigt starkt kär i men nu känner mer en slags vänskaplig kärlek till.
  Skulle aldrig vilja avsluta vänskapen, vara bitter för att det inte blev nåt eller så.

  Visst var jag ledsen i början över det, men under lång tid har jag tänkt mer win-win situation. Hade hon inte sett mig som en bror så hade det blivit vi. Det har hon själv sagt att hon gärna hade velat ha sex med mig om hon inte sett mig som en bror från början. ^^
  Det är jättehärligt det med att jag är som en älskad vän och bror för henne. 😀
  Jag menar, det är unikt och skönt och bra på alla sätt att ha en sån vän, som älskar mig, alltid finns där och aldrig överger en. Såna vänner borde alla ha!

  Sen så blev vi så bra vänner redan i början så skulle aldrig vilja offra den vänskapen för lite sex. Hon betyder allt för mkt för det.

  Och det finns ju tusentals aldra man kan ha sex med, så ingen förlust. 🙂 Mitt stora problem är att jag aldrig har råd att gå ut och träffa folk på krogen, på dansställen och så, men det kommer väl.

  Btw, gillar verkligen din blogg! Började följa den igår.

  • Purre on 20 March, 2014 at 05:09

   Hej Marcus!

   Ja det är klart jag förstår att det inte är kul att bli kär i någon som “bara vill vara vänner” men som du också skrev så upplever jag inte att termen Friendzone brukar användas i syften där detta är en ärlig känsla. Då heter det bara “Obesvarad kärlek.”

   Friendzone verkar, som jag upplever det, yttras mest i frustration eller ilska och sägs som någon slags smutskastning emot personen som begått det ohyggliga brottet inte vara kär i en specifik person trots att denne krävde det. “The bitch friendzoned me!”. Du nämnde ju i och för sig att du kallar inte din situation för Friendzone, så om jag ska vara ärlig missade jag biten där du “inte håller med mig” 😉

   Jag blir jätteglad att du tycker om min blogg! Jag får lite dåligt samvete över så få uppdateringar på sistone men jag lovar att skriva oftare. Det är bara lite privata saker som pågår just nu som distraherar en del.

   Välkommen hit!

   Kram!

Leave a Comment

CommentLuv badge