Normcirkeln – män i klänning

skeptiskJag såg en seriestrip delad på facebook som ifrågasatte normativa könsroller på ett kul sätt. Uppladdaren hade tagit bort referenser till skaparen, något som jag ofta stör mig på men jag lyckades hitta till originalet så yay me.

En kommentar som delningen fått gjorde mig irriterad på en form av cirkelargumentation som så ofta upplevs från folk som gillar att försvara könsnormativa företeelser.

Klicka på bilden för att komma till skaparens sajt.

tumblr_mlqn896B6S1sn7waio1_500

Budskapet är enkelt. Kvinnor får nu gå klädda i byxor, något som förr var helt otänkbart men blotta tanken på en man i klänning anses idag helt vansinnig. Nu menar jag en cisman i klänning, jag tänker inte ens diskutera transkvinnor eller transvestiter här utan konceptet av en man som ser sig själv som en man och vill bära vilket plagg han vill även om det är en klänning. Vad var det för kommentar? Ja den kan ju tolkas som ganska oskyldig men jag ska förklara vad som stör mig med den. Först, kommentaren;

He can wear a dress. It’s just that most dresses look terrible on men. We usually don’t have the shape to look good in them.

Okej, personen i fråga förklarar varför män inte ska ha klänning; klänningar sitter helt enkelt inte snyggt på manskroppar, därför är det uppenbarligen en naturlag att klänningar måste vara ett kvinnoplagg.

hmpfSå om en man sätter på sig en klänning som är producerad i ett samhälle som anser att klänningar enbart är till för kvinnor så är det en överraskning för dig att klänningen inte sitter snygg på hans kropp? Du tror inte att en anledning till detta är att klänningen i fråga är designad med en kvinnokropp i åtanke? Byxor som är designade för en stereotypisk kvinnokropp sitter faktiskt inte så bra på en stereotypisk manskropp heller men det betyder inte att män aldrig mer ska få ha byxor på sig.

Om det finns klänningar designade för manskroppar som alltså inte sitter så opassande på en man, tar du tillbaka ditt argument då? I så fall;

Mehndi-Dress-For-men-_-New-Kurta-design-for-mens-3Voilà! En klänning för en man! Inte en man som vill se ut eller känna sig som en kvinna utan en man som har en klänning på sig för att klänningen är snygg. Klicka på bilden så kommer du till en sajt med fler klänningar för män. De sitter helt suveränt på männens kroppar och är faktiskt riktigt, riktigt snygga!

Förvånar det någon? En klänning designad för en annan kropp än den du har kommer inte sitta snyggt på dig. En klänning som är designad med din kroppstyp i åtanke kommer inte ha det problemet. It is not rocket science, people! 

Fan alltså… jag tror jag vill se sånt här mode spridas i världen, inte bara för att det är normbrytande utan för att de här klänningarna är ju skitsnygga!

Världen; You’re welcome!

 

Kram!

Purris

6 Comments

 1. peachbeast on 3 June, 2014 at 12:40

  Så bra skrivet! Och de klänningarna är grymt snygga och sexiga på män. Håller helt med om att de bör spridas

  • Purre on 3 June, 2014 at 15:28

   Eller hur!
   Och tack! 😀
   *Kram*

 2. Gaminghamster on 7 June, 2014 at 13:09

  Objection!!!
  Du anar inte hur jädra fabulous jag ser ut i en av mina kompisars klänningar. Den är inte gjord för min kropp, men det verkade åtminstone inte det specifika plagget bry sig om ^^

  • Purre on 7 June, 2014 at 13:58

   Din kropp är nog gjord för klänningen. I smyg. Någon sorts hemlig klänningsallians.
   Testa rafset härnäst? 😉

 3. P-A on 3 December, 2014 at 21:46

  Inget nytt under solen för min egna del. Är själv använder av klänningar. Blandar dam och herrkläder ihop.

  Ser du något kön på kläder?
  P-A recently posted…Om du…..My Profile

  • Purris on 4 December, 2014 at 13:37

   Nej, ett plagg i sig kan ju knappast ha ett kön, det kan dock vara designat med en viss kroppstyp i åtanke. Detta är dock inget argument för könandet av kläderna heller, det finns ju kvinnor som har kroppstyper som normen skulle kalla manliga och män med kroppstyper som folk gillar att kalla kvinnliga. Vi får ju alla ha på oss vad vi vill. Detta sagt, måste jag hålla fast vid att jag tycker klänningarna designade för stereotypa manskroppar sitter rätt snyggt på just dessa kroppar. 🙂

Leave a Comment

CommentLuv badge