Vad är det som händer?

sulky4Jag förstår inte. För inte så länge sedan kändes det som om världen gick framåt. Medmänsklighet och jämställdhet var på uppgång och även om det fortfarande fanns en hel del hinder så verkade allt vara på väg i rätt riktning om än fruktansvärt långsamt.
Det känns inte så längre. Något har hänt, hatet har normaliserats. SD växer, högerextremism vann i Danmark och folk överallt kommer ut som stolta rasister och antifeminister. Förr kändes det som om förutom trollen och vissa figurer i media, så kände smygrasister på sig att deras rasism inte var något fint att höja upp på en stolt fana, de höll sitt hat för sig själva för att samhället hade börjat bli överens om att förtryck av minoriteter är en dålig sak.
Inte så idag. skeptiskJag vet inte om jag bara haft otur att hamna på fel hemsidor på sistone men jag ser fler och fler brinnande kommentarer från fler och fler håll på till synes oskyldiga artiklar. Som om någon lyft på en sten i mörka trollskogen, väller kvinnohatet ut mer än, så vitt jag förstod, det gjort tidigare. Som om kvinnohatare hittat varandra och skapat en gemenskap utöver det undermedvetna patriarkatet som alltid har funnits. De dunkar varandra i ryggen för att skrika ut att feminism minsann har gått för långt, kvinnor är inte alls förtryckta, de för inte alls lägre lön och de ska bara hålla käft.
Jag är trött på det här. Dags att ta fram lite fakta.

explainDu tror inte på mitt ord att kvinnor får lägre lön än män, trots högre utbildning? Tror du inte på att kvinnor utsätts för mer psykiska påfrestningar i arbetslivet? För all del, ta inte mitt ord för det, vi har ju faktiskt Statistiska Centralbyrån. De har en rapport vid namn På tal om kvinnor och män – Lathund om jämställdhet, en enkel samling av deras jämställdhetsstatistik. Den går att beställa i fin liten bokform, eller ladda hem gratis som pdf. Om någon hoppar upp och killgissar fram statistik till sin egen fördel är det bara att kolla upp hur det faktiskt ligger till. Faktisk statistik är så mycket bättre än påhittat statistik, tycker ni inte?

Det spelar ingen roll hur många ryggdunkar någon får för att ha hittat på fejkstatistik som gubbar gillar, de riktiga forskningsresultaten är faktiskt liiiiite mer pålitliga.

Vi har ett jättebra verktyg i SCB och om vi använder det rätt så får våra misogyna troll antingen tänka om eller rent utav acceptera att de går rakt emot vad fakta säger.

Kram!

Purris

2 Comments

 1. Mr Gumflung on 10 August, 2015 at 16:41

  Jag ifrågasätter inte löneskillnaden och har absolut inget intresse av att fabrikera något! Det finns en löneskillnad, absolut! Men tar du hänsyn till, arbetad tid – barnledighet – skillnaden mellan 1 – Könsbalanserade/Manligt/kvinnligt dominerade yrken (Över 60% män/kvinnor)

  – Nu utgår vi ENBART från data av SCB –

  Precis varje liten gnutta av statestik går att hitta på den sida som du hänvisar till!

  Kvinnor väljer i mycket större utsträckning yrken där ingångslön och medelönen är lägre.

  Undersköterskor, sjukvårdsbiträden
  Vårdbiträden, personliga assistenter
  Barnskötare
  Förskollärare och fritidspedagoger
  Hotell- och kontorsstädare
  Grundskollärare

  – Medelön Kvinnor; 24250
  – Medelön Män; 24033

  Kvinnors lön i procent av mäns lön efter standardvägning är på 99,5% innom kummun!
  Och den går mot 100 med 0,1 för varje år!

  Det finns massor med yrken i sverige, idag, där kvinnor, i genomsnitt tjänar betydligt mer!

  Lönestatestiken är skitsvår och jag är tacksam för att min partner jobbar på revisionsverket (revisor – duh!)!

  Kvinnor jobbar färre timmar i genomsnitt per vecka och kvinnor stannar i genomsnitt hemma betydligt längre vid graviditet!
  – Inte mina vänner som skaffat barn dock – där de alla tagit 50-50!

  Problemet ligger i hur många av de yrken som kvinnor VÄLJER att arbeta innom värderas!

  Det kan säkert fabrikeras mycket statestik men i de flesta fall så läser vi den bara så binärt vilket tyvärr gör att vi slutar fokusera på verkliga problem!

  Det finns massor att förändra – men lönerna ÄR INTE boven; och att forsätta älta binär data kommer aldrig lösa det. Det är ingen lögn; det är bara en skev verklighet.

  Hur skapar vårt samhälle ett klimat där kvinnor vill och kan söka sig till STEM yrken och varför vill inte män jobba med vårdande yrken?

  Det måste finnas en mer pragmatisk lösning än att bara ropa patriarkat också; för det är ytterst få som ens fattar vad det är!
  Men det absolut viktigaste för oss feminister är att nätverka, prata och hjälpa varandra, på samma sätt som gubblobbyn gör!

  Vi får inte bara påstå att det är ett gäng män som sitter och gnuggar händerna och fnissar medan de bestämmer att kvinnor ska ha mindra pengar!
  Vi måste prata om problem för att förstå dem och då MÅSTE vi vara helt ärliga med statestiken!

  • Purris on 10 August, 2015 at 23:13

   Hejhej! Tack för kommentaren, det är lite långt för att ta en diskussion här i kommentarerna så svaret hamnade i ett eget inlägg: http://purrespratstund.com/jag-svarar/
   Kram!

Leave a Comment

CommentLuv badge