Den okända konstnären

sadvectorJag är lite upprörd… Kanske inte Maryville-upprörd men något som just hände mig fick mig att tänka mer på något som jag redan visste och vilken rutten sak det är. Det är en rutten sak som jag själv har varit skyldig till.

Världen är full av underbara konstnärer och det är lätt att underskatta hur mycket bättre vår värld är för att de finns. Konsten de skapar får oss att tänka, känna, skratta, gråta, prata och.. leva helt enkelt. Vi visar saker vi uppskattar för våra vänner, läsare och till slut hela internet. När vi ser på Mona Lisa förundras vi inte bara av tavlan utan också konstnären. Hur mådde han? Vad tänkte han? Vad menade han när han målade si och så? Vi bryr oss om honom och skänker honom våra tankar.

Jag såg en bild på Facebook idag som jag verkligen kunde relatera till. Den målade upp ett scenario som jag så väl känner igen mig i. Jag klickade på Gilla och gladdes över att mina vänner kanske också kan relatera till den. Sedan kom jag på tanken att ta med bilden här på bloggen, så fort jag frågat konstnären om länk så klart, hen måste ju få cred! Som så ofta ju är fallet var det var dock inte konstnären själv som lagt upp bilden på Facebook. Som tur är har google en experimentell bildsökmotor där jag kan ladda upp bilden och söka grafiskt! Denna bild hade lagts upp på många sidor som samlar roligt smått och gott från internet och får sedan in reklamintänkter när folk ser dessa alster och länkar dem vidare.

hmpfDet slog mig att min okända konstnär har dragit in en massa pengar till alla dessa sajter utan att få se ett enda öre av de intäkterna. Den tidigast upplagda versionen av bilden jag kunde hitta låg på www.funnyjunk.com och beskrevs med textraden “Not mine, but struck a chord anyway. Can’t remember exactly where I found it.

Jag är inte förargad på uppladdaren i sig, hen hade en bild som hen ville dela och mindes inte varifrån bilden kom men jag blir ändå ledsen. Konstnären kommer aldrig få veta att hens verk förgyllde mitt liv för en stund.

Jag känner många konstnärer och de är alla underbara människor, jag har inte gjort någon hemlighet av att jag anställer just en sådan underbar konstnär vid namn Angela för mina bilder här på bloggen, och Hannah själv är ju också konstnär och om någon skulle försöka tjäna pengar på deras verk utan att ens ge dem cred skulle jag mer än gärna klösa gärningsmannen på kinden!

lerDen 20:e Oktober kommer för mig härmed vara Alla Konstnärers Dag. Dagen då jag kontaktar konstnärer vars verk berikat mitt liv och tackar dem. Alla konstnärer förtjänar minst en kram per gång någon uppskattar deras verk. Jag tänker börja med Hannah och Angela eftersom dagen nästan är slut och jag har inte tid att kontakta fler, ni andra mina fina konstnärsvänner, ni vet ju ju redan att jag tänker på er ;). Den 20:e Oktober kommer ju nästa år också..

Nu ska jag hyckla lite, jag vet ju inte vem som ritade denna bilden men jag vill ändå visa vad som gav upphov till dessa tankar. Om inte annat kanske nån av mina underbara läsare känner igen den och kan berätta för mig vem som ritat den.

Cyberhug

Jag tycker att ni alla borde börja fira Alla Konstnärers Dag!

Kram!

Purris

4 Comments

 1. Gaminghamster on 21 October, 2013 at 11:00

  Detta är tyvärr inget som bara drabbar konstnärer utan en stor mängd av de individer som skapar olika sorters produkter. Det där med att ge cred till den ursprungliga skaparen är tydligen inget som är särskilt viktigt för många =( Det vi som snälla hederliga personer kan göra är att försöka leta upp källan när dessa verk dyker upp.

  Jag följer exempelvis en facebook-grupp där det läggs upp en massa bilder på ett specifikt ämne, ofta utan källa. När jag känner igen källan eller ser en intressant bild har jag vid ett flertal tillfällen lekt Google-detektiv och sökt upp källan för att kunna visa resten av bildtittarna var man hittar källan. Ibland går man förstås bet i sitt sökande, men då har man i alla fall försökt =)

  Sen är det alltid jätteroligt att få fanart skickad till sig. Även om det inte hänt supermånga gånger är det sjukt kul de gånger det har hänt =D

  • Purre on 21 October, 2013 at 11:20

   Du inser väl att nu måste du visa upp denna fanart samt rita fanart av mig ^^

 2. Gaminghamster on 21 October, 2013 at 11:53

  Well then ^^

  https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/397234_10150503712766641_181742947_n.jpg
  Först ut har vi min vän Loka som inspirerades av en händelse när jag streamade Haunting Ground. Tyvärr har twitch varit evul och raderat den sändningen men minnet finns kvar tack vara denna extremt charmiga bild =D

  https://twitter.com/The3bx/status/386951920012636160/photo/1
  Detta är den senaste jag fått som inspirerats av min Cthulhu-stream. Jag väljer att ta det som en komplimang att han satt mig i tvångströja =D

  https://twitter.com/gaminghamster/status/236094152763383808
  Sen kom det ibland saker som inte var fullt lika uppskattade. Let’s just say att det där lilla indiespelet lämnade ett ganska stort intryck på mig som tog en stund att hantera. När jag fick det där brevet hade jag inte hunnit bearbeta det än ‘^^

  https://twitter.com/gaminghamster/status/254284264269574146
  Sen kom breven som fick mig att ifrågasätta om det vara jag eller mina tittare som hade blivit galna. Den där sifferkombinationen är relaterad till spelet Sanitarium och på något vänster blev det väldigt lämpligt att allt började spåra ur där ;D

  Själv har jag däremot aldrig gjort fanart riktad mot någon. Menar, jag skulle inte drömma om att kalla mig själv konstnär. Det vore ett hån mot riktiga konstnärer =D
  Jag kanske gör ett försök ändå, men jag lovar ingenting ;P

  • Purre on 21 October, 2013 at 11:58

   Hihi, roliga saker ju! ^^
   Jaaa, ge mig fanart XD

   Du kan ju kolla inlägget “Jag i Sagan” för referensbilder.

   Kram!

Leave a Comment

CommentLuv badge