Henska tanke!

skeptiskJa ja ja, jag vet. Genusmaffian pratar om hen igen. Det är för att grälet håller fortfarande på och jag förstår inte varför! Dessa henmotståndare måste ju ha någon form av neuros, hur många nya ord tillkommer inte varje år till  vårt språk, och hur många av dem får folk att totalt tappa fattningen och vägra läsa hela artiklar bara för att de är skriva av någon som inte helt och hållet avsvurit sig från att använda det?

Jaså, du kan hitta ett alternativt sätt att säga en specifik mening utan ordet hen? Grattis, ta en kaka och håll sedan käft. Hen är ett nytt ord, du måste inte använda det men håll käften om vilka ord jag får och inte får använda. Herregud, det är inte som om det är ett hetsord eller en förolämpning. Jag vet att det finns folk som påstår att de känner sig förolämpade av att kallas hen men de människorna behöver bara skärpa sig och tänka lite. Hen säger inte att du inte är en man, det betyder inte att du är könsneutral, det är ordet som är könsneutralt inte du. Oroa dig inte, det har inte undgått någon att du inte är könsneutral. Om jag använder mig av ordet hen om dig så säger jag inte att du saknar kön, jag säger ingenting alls om ditt kön.  Det är det som är poängen! Ska du verkligen behöva bli förolämpad av det? Verkligen? 

hmpf“BUÄÄÄ! Purre nämnde mig utan att bejaka min präktiga penis!”

Hur står det till med världen egentligen? Det är oftast inte så svårt att se skillnad på män och kvinnor, kanske ibland men måste verkligen en storvuxen man med en buskig mustasch och ett namn som Magnus ( påhittad person ) verkligen specificeras som en man? Även i situationer där könet är irrelevant?

“Det här är Magnus, hen är brandman och vinnare i  den lokala mustaschodlartävlingen samt stans mest frekventa spermadonator och han ska hjälpa dig räkna lyktstolpar.”

“Hen!? HEN!? Hur vågar du referera till mig som hen!? Tänk om folk som hörde den meningen tvivlar på att jag har en penis för att du inte använde ordet han!?”

angervectorVad är det med vårt samhälle? Varför är det alltid så viktigt att utropa vilket könsorgan vi har mellan benen? Våra namn,  kläder, färger, titlar, vanor, jobb och benämningar måste upplysa världen om de, våra kroppsdelar som vi brukar kalla privata. Privata? Hah! Är inte det höjden av ironi? Det organ som vi ständigt utropar och kräver att få reda på hos andra gång på gång på gång på gång kallas våra “privates“.

Blondinbella bloggade för ett tag sedan om att hon blev upprörd av folk som inte färgkodar sina bebisar efter kön. Hon måste få veta barnets kön, hur ska hon annars kunna ge barnet en komplimang? “Vad söt.. ehh.. är?”

sulkyLitet tips här Bella, “Vilket sött barn”. Eller var det specifikt könet du ville berömma och inte barnet? Eller varför inte “Vad söt HEN är.”? Nej just det, du är en henmotståndare som håller fast vid att ordet hen aldrig är användbart, inte ens när du själv ger perfekta exempel på när ordet hen är det perfekta valet! 

Kan du verkligen inte prata om ett barn om du inte kan visualisera barnets könsorgan? Det är faktiskt ganska läskigt. Jag är inte förälder men när jag blir det får du jättegärna hålla din tankar långt borta från mitt barns kön, thankyouverymuch.

För att summera inläggets budskap; Vill du att vi ska sluta använda ordet hen? Skit ner dig.

Kram!

Purris

3 Comments

 1. Erika on 8 August, 2013 at 09:57

  Jag antar att jag hör till de där personerna som du vill ska skita ner sig. Eller ja, inte helt, men delvis. För jag har ingenting emot att man använder hen när det handlar om personer som är anonyma eller där man inte vet könet. Om någon däremot pratar (eller skriver) om mig, eller pekar på mig och kallar mig hen av ren princip, då stör det mig. Jag tänker inte bråka om det, vill de göra det, så fine, men ändå. Det skulle störa mig lika mycket om de skulle kalla mig den eller det. För det känns för mig som samma sak.

  Som sagt, jag förstår nyttan och det positiva med hen i många fall, och jag tänker inte på något sätt bråka med de som vill använda det, MEN, jag tycker även att hen-förespråkarna även borde kunna ha lite förståelse för att alla kanske inte tänker och resonerar som dem, och även respektera det. (Och ja, jag vet, hen-motståndarna borde förstå och respektera hen-förespråkarna också, “men-ni-då!”-tänk och elände, det kommer väl aldrig bli lugnt i sådana där frågor..)

  • Purre on 8 August, 2013 at 10:12

   Nje, du hör väl inte till den kategorin om du, som du säger, inte bråkar med folk för att de använder ordet. Men återigen, det finns inget offensivt i ordet, att bli förolämpad för att en person inte påpekar ens kön varje gång hen blir omnämnd är ju bara onödigt. Om du stör dig på att folk använder ordet i ren principsak kan jag förstå lite mer men då är det ju inte själva ordet som är problemet utan snarare att du känner dig pikad.
   Folk behöver inte tycka om ordet hen men det är onödigt att hitta på fiktionella anledningar att bli förolämpad eller upprörd över att folkanvänder ord som en själv inte använder. Eller ska vi inleda krig mot Skåne över ordet kartoffel?

   Ordet hen är likvärdigt med han eller hon fast utan att uttala personens kön, om du upplever att ordet betyder något annat och blir irriterad över det så är det ditt problem. Jag finner det ganska onödigt att tolka om andras ord ifrån deras mening till att betyda något som låter dig känna dig förolämpad. Dock påverkar det ju bara dig och inte någon annan så du är helt fri att göra så om du vill.
   Kram

 2. Den andra sidan | Purres Pratstund on 11 August, 2013 at 23:42

  […] Henska tanke! […]

Leave a Comment

CommentLuv badge