Misonomytmyten

angervectorLyckas du uttala den titeln på första försöket vinner du. Myten om myten om misogyni, det vill säga “i Sverige finns det ingen misogyni idag”. Om du tror denna myt är sann, och samtidigt kommer på dig själv att titt som tätt yttra saker i stil med “och förresten finns det lika mycket manshat som kvinnohat så det så!” så vill gratulera dig för att ha hittat ett samhälle utan könsbaserat hat, för om (summa kvinnohat = 0) och (summa manshat = summa kvinnohat) så är (summa könsbaserat hat = 0) också. Om du dock sedan går vidare med att kalla dig jämställdist och börjar räkna upp exempel på manshat så måste jag be dig att sluta yttra dig innan alla dina motsägelser river upp ett hål i tidsrymden och dödar oss alla. (ok förlåt mig, jag ventilerar verkliga diskussioner här för att få ut lite frustration)

Vart var jag nu? Jo just det, Misogyni finns.  Om du lyckats missa det här med Ola Gefvert så får du nu tyvärr läsa om honom här. Ola är en tyvärr en överläkare, jag säger tyvärr, eftersom han nu råkar vara ett lysande exempel på levande misogyni i Sverige, och han sitter även i en position där han skulle kunna hjälpa, eller förhindra hjälp beträffande människors fysiska och mentala hälsa och då är det ju lite tokigt om han råkar ha en enorm disrespekt för människor av det ena av de två kön vår art har.

En kvinna, som Expressen valt att kalla Nora i den här artikeln, blev för ett tag sedan våldtagen av polischefen Göran Lindberg och går sedan dess i terapi. Efter att ha begärt en kvinnlig terapeut blev hon tillsagd att hon först måste “sköta sig” i ett halvår. Jag är inte helt säker på vad “sköta sig” betyder, men det är väl något som våldtäktsoffer ska göra nuförtiden. (för övrigt vill min spellchecker “rätta” ordet “våltäktsoffer” till “kristoffersson”, wtf, chrome? wtf?)

Frivården stod dock bakom Noras krav, men trots detta hände ingenting. Nu är Herr Ola Gefvert anmäld, bland annat för att ha kallat Nora för “Hora”. (Men vad fan, Expressen, var ni tvungna att ge henne ett pseudonym som rimmar på Hora? I detta sammanhanget?) Frivårdsinspektören säger att Ola berättade för honom att “…hon horade innan det här med Lindberg hände och då får man ju skylla mig själv“. När Ekot pratar med Ola säger han även det här. “Om man har varit, bedrivit … alltså sålt sig själv redan innan eventuella andra brott så tror jag inte riktigt att det har någon stor bäring. Jag försökte få den här stackars frivårdsinspektören att på något sätt inse att det är lite orimligt det hon säger

Alltså. Jag vet inte om Nora är prostituerad eller bara en som gillar att ha sex, det kvittar; att påstå att någon förtjänar att bli våldtagen är vidrigt bortom all sans och reson!  Ola, vet du vad skillnaden är mellan att ha sex för pengar och att bli våldtagen mot sin vilja? Jo, i det andra scenariot sker det emot din jävla vilja! 

Äckliga dumma gubbjävel!

Ja, jag vet att jag förlät Laila för sitt korkade uttalande, men det här är skillnad. Det var bara ett uttalande och ingenting annat, det här är en man som står på sig för en fast åsikt, och med denna åsikt i åtanke är han aktiv i att förhindra att ett våldtäktsoffer får hjälp.

Åhhh vilken skön värld det hade varit om han var ensam i det här, tyvärr är han inte unik. Jag är glad att åsikter som dessa ses mer och mer i samhället som negativa och förkastliga, men tänk på att hans hjärna utvecklades i samma miljö som våra egna. OK inte exakt, men ni förstår vad jag menar, det kommer inte från tomma intet. Det finns folk med varierande grad av sånt här tänkande. Jag menar inte att manshat inte existerar eller är okej. Inget könsbaserat hat är okej, men den som tror Misogyni i Sverige är en myt, tänk om. Jag längtar till den dagen kommer då ni får rätt, men den är inte här än. P1 kommer sända en dokumentär om detta på Söndag 20e Januari.

Förlåt, det blev ett våldtäktsinlägg till. De kommer ju komma då och då, men det blev ju lite andra inlägg emellan. Gå och läs förra inlägget om det här blev för ledsamt.

Kram. Men inte till Ola.

Posted in

Purris

12 Comments

 1. Moralfjant - ung & uppkäftig genushäxa on 18 January, 2013 at 21:08

  Jag tycker det är så konstigt när folk öppet visar sitt kvinnohat. Liksom inte bara att det ligger där under och pyr i all hemlighet, men att en faktiskt vågar uttrycka det bland folk som om det vore en acceptabel åsikt. Knäppt.

  • Purre on 19 January, 2013 at 00:18

   Ja, att de kan uppleva att det är helt ok att totaldissa ett helt kön sådär, och det är konstigt eller “orimligt” att tycka annorlunda, tyder ju på att de växt upp, och spenderat det mesta av sitt liv i cirklar som tänker ungefär likadant. Fan vad ledsen jag blir.

 2. Annika on 18 January, 2013 at 22:51

  Kan man inte organisera någon sorts bojkott av den därigare Ola Gefvert? Och få honom uppsagd eller åtminstone ge honom en reprimand? För det är ju helt jävra sjukt att en sådan fördomsfull människa kan sitta på en plats där han kan neka en sjuk/skadad människa vård.

  “Jag försökte få den här stackars frivårdsinspektören att på något sätt inse att det är lite orimligt det hon säger”
  Jag börjar nästan gråta när jag läser det här, hur (en massa svordomar) kan en sådan människa få lov att… ja, jag vet inte ens vad jag ska säga, han är ju bara så förlamanade irriterande, galen… Ja, jag vet inte vart jag ska ta vägen!!!

  • Purre on 19 January, 2013 at 00:23

   Det kan vara svårt att “bojkotta” en överläkare, men kanske en insamling om krav på en regel att en människa som ska ha sådan makt över folks tillgång till vård måste godkännas av psykologer som under ett par möten ska kunna bekräfta att kandidaten i fråga inte för ha några irrationella fördomar mot något kön, någon minoritet eller folkgrupp. Folk som tydligt visar upp sådana egenskaper bör anses olämpliga för en sådan position.

   Ja, alltså.. jag vet inte var jag ska ta vägen när jag läser hans egna ord. Inser han inte hur ohyggligt vidrig, vedervärdig och äcklig hans kvinnosyn är?

   • Annika on 19 January, 2013 at 01:24

    Haha, nej precis, men att uppmärksamma hela grejen i alla fall, och försöka få honom avsatt eller jag vet inte vad… Jag vill bara att man ska göra något åt honom! Kanske fåfängt att tro att det ens är möjligt.
    Och att sätta till en sådan regel som du sa, för att hindra fler liknande människor att hamna i den positionen.

    Hur som, vill bara gömma mig under täcket när jag läser sånt här! xD

    • Purre on 19 January, 2013 at 01:36

     Vi kanske ska föreslå att någon med lite slagkraft startar en namninsamlingslista med syfte att avsätta honom? Det är ju inte så svårt att se varför det är opassande att någon med dessa åsikter, och bevisad vilja att låta dessa åsikter styra hans professionella beslut.

     • Annika on 19 January, 2013 at 01:43

      Jag är på!

     • Purre on 19 January, 2013 at 01:48

      emmm.. jag känner inte supermånga genusbloggare med slagkraft.. Hannah är nog den starkaste jag kan komma på på rak arm.. du då?

     • Annika on 19 January, 2013 at 01:56

      Nä, samma här, Hannah eller genusfotografen (som jag bara känner till), men han är ju fotograf ^^
      Men vi kan ju bestämma åt Hanna att hon får ta tag i det här 😉

     • Purre on 19 January, 2013 at 02:03

      Hahaha! Är du där Hannah? Läser du det här? Du har fått ett kall. ^^

     • Hannah - Everyone is entitled to my opinion on 20 January, 2013 at 09:49

      Men vafan. ^^ Jag lovar att kolla på det, men finns det inte smartare sätt att avsätta folk på än att starta namninsamlingar? Han måste ju kunna anmälas nånstans?

      • Purre on 20 January, 2013 at 10:02

       Ja, han är tydligen anmäld till något enligt Expressen, och jag tror inte det är till ‘vem vet mest ‘ dock vet jag inte till vad… Men liksom.. det måste höras i hela landet att nästan alla tycker att detta inte är okej. Jag hoppas VERKLIGEN att det stämmer också..

Leave a Comment

CommentLuv badge