Bechdeltestet

neutralDagens nyheter skrev för två veckor sedan en artikel om att Svenska succéefilmer inte klarar av Bechdeltestet. Hannah länkade dit på Facebook och en diskussion utbröt. Jag upplevde att den ena sidan av diskussionen tog själva existensen av testet som en personlig förolämpning och en attack mot män i allmänhet, något som jag finner ganska absurt och kommit fram till att det måste ligga ett missförstånd bakom. Jag tog mig tid att förklara poängen med testet, och tonen förändrades avsevärt ( det kan ju bero på att den “kränkta” personen i fråga slutade svara, men jag hoppas att det snarare berodde på att min förklaring hjälpte ).

Jag bestämde mig för att konvertera min förklaring till ett inlägg här på bloggen.

Vad är då Bechdeltestet?

Bechdeltestet är något så ondskefullt som ett enkelt verktyg i feministisk filmanalys, som ställer 3 enkla frågor.

1. Finns det minst 2 namngivna kvinnliga karaktärer i filmen? Om nej, FAIL, om ja gå vidare.

2. Talar 2 namngivna kvinnliga karaktärer någonsin med varandra under filmens gång? Om nej, FAIL, om ja gå vidare.

3. När minst 2 namngivna kvinnliga karaktärer talar med varandra, talar de om något annat än en karaktär som har manligt kön? Om nej, FAIL, om ja grattis, filmen klarar Bechdeltestet.

Artikeln i Dagens nyheter som du kan läsa här berättar att bland Svenska succéefilmer är det bara 10 av 30 filmer som lyckas med testet, vilket visserligen inte är fenomenala resultat, men de är dock bättre än jag väntade mig. Vad är poängen med testet? Bara en anledning för feminister och genusmaffian att klaga och gnälla, ett verktyg för att förse oss med ammunition mot de stora stygga männen? Ska vi kräva att alla filmer fylls med kvinnliga karaktärer och James Bond numera måste sluta som agent för att vara föräldraledig? Nej såklart inte.

hmpfJag börjar känna mig som en trasig grammofonskiva med det här, men vad vi vill är att kön inte ska spela någon roll, man och kvinna behöver inte betyda något förutom de mest grundläggande fysiska självklarheterna som berör direkt fortplantning. Annars är vi människor först, kön sedan.

“Men om kön inte spelar någon roll, varför gnäller ni om könsfördelning i filmer?”

Tack att du frågade, hypotetiska person, för svaret är väldigt viktigt; Bechdeltestet är ett verktyg för att mäta just detta, hur stor roll könet spelar i dagens sociala medvetande.

Viktigt att tillägga är att testet inte kan fungera som kritik mot någon enskild film, det är inget krav att alla filmer måste klara testet, testet blir relevant först när det kan visa upp statistik över många filmer och därmed kommentera på en trend snarare än att klaga på en “grabbig” film. Film och alla former av fiktion är ett bra sätt att mäta den generella sinnestämmningen i ett samhälle. Under kalla kriget kom det massvis med filmer om jätteinsekter och farliga mutanter, detta var en tid då folk var rädda för kärnvapen. När ekonomin går ner ser vi fler filmer om naturkatastrofer, där folk måste klara sig på egen hand utan statens eller omvärldens hjälp, zombiefilmer brukar också öka i popularitet under dåliga ekonomiska tider.

Fiktion är en form av verklighetsflykt, och det vi väljer att fly in i säger en hel del om vad vi tycker, tänker och känner, och en statistisk karta över trender i fiktion, vad som går hem hos folket och vad som produceras är ett väldigt bra verktyg när en vill analysera ett samhälle.

explainDet är väl ingen nyhet att modern historia har favoriserat män framför kvinnor? Även den mest inbitne antifemisten som påstår att kvinnoproblem ej längre existerar måste väl erkänna att i vår historia har kvinnor varit förtryckta. I de flesta historier så är det män som för handlingen framåt, män som publiken ska relatera till och män som avgör hur historien slutar. Kvinnor finns med som mannens mor, romantiska intresse, syster, dotter, eller fager mö i nöd som måste räddas; det vill säga, kvinnans roll är att definiera mannen, hon har inget eget syfte. Detta är en reflektion av hur världen ser på kvinnor. Mannen är presidenten, kvinnan är hans first lady. Mannen är doktorn, kvinnan är sjuksköterskan. Mannen äger företaget, kvinnan är hans sekreterare. ( Ja, jag vet att desa punkter är bättre nu än de var förr, men vi har fortfarande obalans, folk har fortfarande förvånade reaktioner när deras läkare är kvinnor etc. ) Vår underhållning lär oss att mannen är världens huvudroll och kvinnan är i bästa fall biroll och detta tack vare att mannen behöver en mor och ett ligg, annars hade kvinnan fått bli statist.

Om två kvinnor, båda upphöjda nog i storyn för att namnges, har ett samtal och det handlar inte bara om att höra vad kvinnor tycker om en man eller liknande så är det tecken på att karaktärerna har relevanta liv utanför vad männen vill ha och behöver. Kort sagt, en film som klarar Bechdeltestet har kvinnor i sig som inte enbart existerar för männens skull.

Det är inte bara manliga filmskapare som misslyckas med detta, och folk gör det inte med flit. Hannah har ju själv berättat om hur hon insåg att hon skrev under könsnormer, läs hennes första strip i WTF-serien. Vi växer upp i ett samhälle som lär oss hur det vill att vi ska tänka, vi ser filmer och vi lär oss av dem vad som är accepterat och vad som gäller. Skulle det inte vara kul om vi kunde hjälpa till att ge framtida generationer lite mer progressiva idéer att tänka på?

Vi vill se fler filmer som klarar testet, inte för att vi tycker filmerna blir mer underhållande då utan för att vi tycker att män och kvinnor är lika värda och då vill vi gärna att genomsnittet på vår underhållning reflekterar detta.

skeptiskOch om du nu kokar av ilska och gormar om att jag anklagar oskyldiga män för att vara patriarkala diktatorer så måste jag återigen påpeka att detta är ett resultat av samhällets genusstrukturer och inte ett pekande finger mot någon enskild man. Både män och kvinnor skriver under könsordningens kontroll. Detta är världen vi vuxit upp i, världen vi formats av, de filmer vi såg när vi växte upp fungerade såhär så det verkar inte konstigt för oss, i alla fall inte förrän vi tänker igenom det, svävar ut ur våra ingrodda normer och fördomar och försöker se filmerna från ett fågelperspektiv.

Så det så.

Hoppas du fann detta lärorikt!

Kram!

Purris

10 Comments

  1. Linda on 19 March, 2013 at 21:02

    Vem blir förvånad över en kvinnlig läkare? Ingen jag känner eller har träffat på i alla fall.

    • Purre on 19 March, 2013 at 21:14

      Nu menar jag naturligtvis inte att folk blir schockade (längre i alla fall) utan enbart att det är emot normens förväntan. Vet folk att de ska träffa en läkare utan att veta hens kön byggs en visuell förväntan upp mentalt och de flesta människor får en vag bild av en man.

      Du har säkert hört det där testet om pojken som råkade ut för en olycka, hans far kör honom till sjukhuset och han åker in på akuten och behöver akut kirurgi. Kirurgen kommer in och får en schock, utbrister “Men det här är ju min son!” – hur fungerar detta?

      Nu kan vi ju inte dra den i genussammanhang eftersom då vet folk vad en vill ha ut av det och det blir en för tydlig ledtråd men när folk får den här frågan utan genus-kontext så är det faktiskt väldigt få som ser den enkla lösningen att kirurgen är pojkens mor. Folk får en bild av en manlig kirurg i huvudet helt enkelt och då kommer folk snarare fram till att pojken har 2 homosexuella föräldrar snarare än att kirurgen faktiskt kan vara kvinna.

      Detta blir ju såklart bättre med tiden, precis som alla sådana här genusfrågor, och det är ju bra. Poängen är att vi är inte framme än, män värderas fortfarande högre än kvinnor i samhällets bakhuvud.

      • Purre on 19 March, 2013 at 21:21

        Tack för kommentaren för övrigt! Och tack för att du läser mig!
        Kram!

  2. Feministnörden on 21 March, 2013 at 06:48

    Vilken bra förklaring till Bechdeltestet! Det har dykt upp i en del diskussioner på sistone och jag upplever att folk ibland misstar det för ett kvalitetstest och därför blir irriterade och tycker det är feministiskt tjafs bara. Men det är ju som du skriver inte ett mått hur bra en film är utan ett verktyg för att visa på en struktur. Det jobbiga är att har man en gång börjat tänka på det så går det inte att sluta sen. Förstörde mer eller mindre min Hobbit-bioupplevelse :/

    Har för övrigt introducerat min äldsta unge för nya My little pony nu och det verkar fastna 😀 Hurra!

    • Purre on 21 March, 2013 at 11:04

      Tacktack!
      Ja Bechdeltestet fungerar ju inte riktigt på en enstaka film – det finns massvis av filmer som definierar kvinnor efter deras kön på annat sätt och de kan en ju diskutera men Bechdel lägger sig inte i sådana frågor.
      Hobbitarna kan fortfarande vara mysiga, det är ok att gilla ett par filmer som inte klarar testet. 😉

      *kram*

    • Purre on 21 March, 2013 at 13:28

      Och underbart med My Little Pony förresten! Vilken är favoritponnyn? Fråga vad hen tycker om min ponny, Purrie Stargeek!
      http://purrespratstund.com/?p=538
      Kram!

  3. Per on 21 March, 2013 at 07:29

    Bra inlägg, men jag har en invändning:

    “Kvinnor finns med som mannens mor, romantiska intresse, syster, dotter, eller fager mö i nöd som måste räddas; det vill säga, kvinnans roll är att definiera mannen, hon har inget eget syfte.”

    Det mesta i genushistoria jag har läst (vilket om jag ska vara helt ärlig är pinsamt lite) har hävdat att det är tvärtom. Kvinnan definieras utifrån vilken man som ansvarar och sörjer för henne. Är hon gift? Nope, då är det hennes far som har ansvaret. När hon är gift är det hennes man. När mannen dör gifter hon oftast om sig och får en ny man som definierar vem hon är.

    Det här syns också på äktenskapsmönstret – kvinnans bakgrund spelar mindre roll än mannens. Han kan gifta ner sig, kvinnan bör helst inte göra det. Kvinnan är den som byter ort. Kvinnan den som byter efternamn. Och så vidare.

    Detta utesluter naturligvis inte det du skrev, men jag såg det ändå som värt att påpeka. Än mer värt att påpeka är också att dessa strukturer inte var huggna i sten heller – kvinnans roll i gångna tider skiftade mellan tid, klasser och regioner.

    Kram!

    • Purre on 21 March, 2013 at 11:45

      Ja det du skriver stämmer ju men det var inte riktigt så jag menade, jag tror vi beskriver olika saker. Jag beskrev hur kvinnor ofta framställs i fiktion, jag upplevde att du beskrev hur detta kan tillämpas i verkligheten.

      Nej alltså, sådana här strukturer är sällan huggna i sten, grejen med strukturer är att de inte behöver vara det. Om vi indoktrineras med ett visst värdesystem och därför anser att detta värdesystemet perfekt reflekterar verkligheten och allt som bryter mot det är abnormt så behöver ju inte reglerna huggas i sten, vi upprätthåller dem i alla fall, av ren reflex.
      Kram tillbaka!

  4. Natten som försvann | Purres Pratstund on 21 March, 2013 at 13:21

    […] Bechdeltestet […]

  5. […] beträffande det gamla goda bechdeltestet och som syftet var sedan förr, hänvisade jag till mitt gamla inlägg i frågan för att klargöra mina tankar med testet. I det här fallet så räckte inte det. […]

Leave a Comment





CommentLuv badge