Hejja Svärje!

neutralGrattis på dagen, Sverige! Idag firar vi… att det är en dag i Sverige? Hurra! Jag tycker om datum som… är dagar.

Alltså, jag har en tanke bakom det här. Vi svenskar är ganska så dåliga på att fira vår nationaldag och det kan ju tyckas vara tråkigt men det finns en sak som är värre än att inte fira den. Jag hör mycket om att vi inte firar vår nationaldag för att invandrare blir upprörda att vi gör det och vi måste vara såååå jäävla PK. Men helt ärligt nu, hur ofta ser ni invandrare som är upprörda över en Svensk som hissar Svenska flaggan den 6:e Juni?

Okej, det kanske är mest statens fel, de säger att vi är dumma som gillar Sverige och det är fortfarande fel!

Men säger staten verkligen det? Nån har väl öppnat munnen och släppt ut en och annan groda men hoppar vi svenskar över att hissa flaggan på grund av någon virrig politiker som pratade utan att tänka? Sitter en stackars förtryckt Svensk familj i en villa någonstans och sörjer att de så gärna vill hissa sin flagga men regeringen skulle straffa dem om de gjorde det? Jag tror faktiskt inte det är så vanligt.

Här kommer en kul fråga. Vad är det vi firar egentligen? Nästa gång någon säger något om hur elaka invandrare/staten är som inte låter oss fira vår nationaldag är, fråga om de vet vad nationaldagen står för, varför det är vår nationaldag? Idag finns ju google, men ändå är det knappt någon som vet vad fan det är som är så speciellt med den 6:e Juni. De vet bara att det är en viktig dag tamejfan och den ska firas för att Sverige. Bara det; för att Sverige, tamejfan.

explainFaktum är att vi har inte haft en nationaldag särskilt länge, jag själv var två år när 6:e Juni officiellt blev Svenska nationaldagen. Det är ju knappast någon uråldrig tradition direkt. Vi skaffade oss en dag för att andra länder har en och de verkar gilla det. Norge, USA och Finland firar sin självständighet, Irland firar sin religion och vi firar för att det ska tydligen ett land göra. Nu har den 6:e Juni lite historisk relevans i mer än en händelse, Gustav Vasa’s tillträde som konung var ju en av dem men när dagen utropas först 460 år senare känns det inte riktigt som om firandet kommer från nyhetens behag.

Jag säger inte att vi inte ska fira vårt land och det vi gillar med det men varför måste vi skylla vår brist på tradition på helt andra kulturer, det är ju helt befängt! Speciellt när en tänker på hur nyligen och hur mundant vår officiella nationaldag kom till. Vi har ingen tradition, vår dag är bara det, en dag. Ett datum. Den har aldrig varit något mer så hur kan vi säga att invandrarna eller staten har tagit den ifrån oss? Vi har aldrig haft den!

sweheartDetta går dock att lösa! Vi kan ju börja fira, skapa nya traditioner, göra framgång i vårt samhälle vi kan vara stolta över! Vi har ju faktiskt kommit ganska långt och vi är fortfarande, trots högerns envisa kamp emot det, ett ganska så progressivt land. 6:e Juni kan vara en symbol för vår kärlek till framgång, välvilja och socialt ansvar. Något vi kan vara stolta över! Det är upp till oss att göra dagen speciell och då måste vi sluta skylla ifrån våra svaga traditioner på andra som inte har något alls med det att göra.

skeptiskNi kanske minns att jag nämnde att det fanns en sak som var värre än att inte fira dagen. Det är att fira dagen från ett perspektiv av hat och fientlighet. Svenska flaggan är helt okej, blågula kläder är helt ok, men hamnar de i en hatisk kontext blir alltihop bara en skymf mot hela grejjen med en fin nationaldag. Jag menar folk som reser sin flagga i “trots” mot en antagonist som inte finns, går runt i blågula kläder och kastar arga blickar på folk av andra kulturer eller etniciteter för någon fantasibild att de skulle hata din färgkombination och ta illa upp. Är du en av dessa personer vill jag att du ska läsa detta jävligt noga:

Använder du vår nationaldag som ett verktyg för att provocera så gör du mycket mera skada än tiotusen virriga politiker som har tankar om att förbjuda nationalsången. Du gör Sveriges dag till något ont, fult och äckligt. Hoppas du är jävligt stolt över dig själv.

lerNej, jag tycker vi snarare ska fira och vara glada, ta på dig blågult med positiv kontext, krama en nysvensk och säg “Välkommen hit! Låt oss vara en bra del av ett bra land tillsammans!

Ha en trevlig nationaldag allesammans!

Kram!

Purris

4 Comments

 1. Ghost on 29 June, 2013 at 08:47

  Inte för att peka för mycket pinne men… innan det blev Nationaldag hissades också flaggan den 6 juni.
  Skillnaden var att då hette dagen “Svenska flaggans dag”.

  Förstår att du inte minns, men det gör jag.

  I övrigt tycker jag att vi skulle ta över lite från Norge och verkligen fira den dagen!
  Varför inte liksom?

  Invandrarna får gärna fira med oss, gillar man Sverige så firar man… det vore väl kul?

  • Purre on 29 June, 2013 at 09:41

   Haha, nej det hade ju varit svårt för mig att “minnas” Svenska Flaggans Dag eftersom jag var rätt ung då men jag visste att dagen brukade kallas så. Däremot känner jag ju att en nationaldag är mycker mer intressant än en flaggdag. Flaggan är ju en symbol för något och ska vi fira ska vi väl fira vad flaggan representerar snarare än symbolen själv? Det är liksom det hela inlägget handlar om, vi är lite vaga med vad det är vi firar på national/flaggdagen.

   Det behöver faktiskt inte vara en specifik händelse, det kan vara något enkelt, så länge det är konkret. Ta Midsommar, hur svenskt är inte det? Alla (i stort sett) älskar vår Svenska midsommar, folk från våra grannländer kommer hit och firar med oss, vi svenskar samlas med släkt, vänner och grannar, till och med folk som vanligen är fiender men just då får vara vänner, och bara har trevligt. Glöm tramset och umgås som de vi är, vi är är trevliga, toleranta och generösa (och ibland lite fulla). Midsommar representerar det som är bra och charmigt med Sverige så himla bra. Rent tekniskt firar vi naturens fruktbarhet, det är ju en nobel sak att fira även om många inte vet om det men det är folket själva som gör dagen speciell genom att vara sig själva oc det uppnår vi inte genom att försöka härma ett annat lands entusiasm. Sådan energi måste få komma fram på ett naturligt sätt.

   Och precis, om Svenska dagen är dagen då alla Svenskar får vara sig själva så kan den ju firas av alla som tycker om Svenskar, nya som gamla! Kramar laget runt! 🙂

   • Ghost on 29 June, 2013 at 10:58

    Då tänker jag så här… strunt samma vilket datum det är!

    Nu är ju 6 juni så inbankat och rödfärgat i almanackan så vad spelar det för roll?
    Annandag pingst offrad och allmän knegardag till vissas förtjusning och andras förtret. 😉

    Nej, fram med de blågula vimplarna (eller varför inte festivalskrammelburkar?) och fira utav bara *** (cencurerad svordom)!

    • Purre on 29 June, 2013 at 12:11

     Så copy paste Midsommar till 6:e Juni på samma sätt som amerikanerna har en förjul genom thanksgiving? tja.. det kan ju funka. Kan nog ta ett par generationer att dra igång, men lycka till!
     En sak vi kan fira är ju att vi slipper censurera svordomar 😉

Leave a Comment

CommentLuv badge