She-Zow

neutralJag har sett på tecknat. För ett tag sedan pratades det på facebook, i alla fall inom genusmaffian, om en ny tecknad tv-serie på the Hub, kanalen som producerat Lauren Faust’s My Little Pony som jag skrev om en gång i tiden.

My Little Pony är underbar och mycket genussmart, jag älskar den serien så himla mycket. Så när de producerar en superhjälteserie med en transsexuell eller transvestit eller.. tja… jag vet inte riktigt, men en huvudperson som i alla fall platsar någonstans i HBTQ-förkortningen. Jag måste erkänna att jag tyckte nyheterna var spännande! En hjälte för barn som visar dem att en person kan bryta mot normerna och ändå vara awesome!

shezowSerien handlar om pojken Guy, hans syster och hans kompis. Guy får reda på att hans döda moster visade sig vara en känd superhjälte vars krafter enligt traditionen ärvs av den tidigare hjältens systerdotter. Den här gången sker det annorlunda dock, det blir Guy och inte hans syster som ärver krafterna, och med krafterna kommer dräkten och hjälteidentiteten She-Zow, en kvinna. Det är osäkert om förvandlingen är fysisk och ger honom en feminint kodad kropp rent biologiskt eller om det bara handlar om kläder och smink. Det nya håret är inte en peruk så det föreslår en fysisk förvandling. Dock måste hen ( vilket fantastiskt tillfälle för det ordet! )  förställa rösten för att låta som en tjej så jag vet  inte… Det har inte förklarats än i serien.

Jag har sett några avsnitt och.. jag är besviken. Jag hatar den inte helt och hållet men jag lät mig själv förvänta mig för mycket  av fel sak. Jag trodde att serien skulle ta kol på idiotiska idéer att saker kan vara tjejiga och killiga helt utan god anledning.

Så var det visst inte.

wutSerien främjar att det är helt okej för Guy att vara klädd som, och låtsas vara ( eller ibland verkligen vara )  en tjej men den försöker inte sudda ut gränsen mellan killigt och tjejigt. Tvärtom. Verkligen verkligen verkligen tvärtom.

Ju mer jag tänker på det ju mindre gillar jag serien. Det är väl bra att serien inte tycker vi ska döma folk för att korsa könsrollerna, men jag hatar att den tar i så in i helvete med att stärka dessa könsroller.

Först och främst, dessa jävla ordvitsar! De envisas med att förvränga ord så de låter som “She”. Det kan väl vara gulligt ibland men de gör det hela tiden, jag blir galen! Ord som  She-mergency, She-riffic, She ya later, Shelectrocuted, She-neve convention, hens fordon ( vehicle ) heter the she-icle! Det blir tröttsamt ganska fort.

 

shezowlipstickFörutom ordvitsarna har vi hens utrustning. Bland andra laser lipstick, turbo tweezers, boomerang brush och sist men inte minst fishnet stocking bombs. Jag vill tillägga att hen inte är en spion som behöver gömma sin bumerang genom att förklä den till en borste, att bumerangen är en borste är enbart till för tjej-temat. Och åter igen… Fishnet stocking bombs! Vad i hela helvete? Och självklart har hen högklackat på sig. Förlåt, super high-heels var det visst.

sulkyHen kan skapa stormar genom att.. vifta med sina super-ögonfransar. Hens krafter kan dämpas genom att förstöra hens frisyr, något hen kan motverka med sin.. super-hairspray. Det talas ofta om hur viktigt det är för krafterna att She-Zow håller sig snygg. Som Batman har ett Utility Belt med vapen och verktyg har She-Zow ett Beautility Belt fullt med saker som hjälper hen att hålla sig.. snygg.. eftersom hjälten har ett tjejtema.

Okej, när jag började den här recensionen hatade jag inte serien, jag var liksom glad över vad serien kunde ha varit och att inte döma folk som korsar könsgränserna är väl… en nobel sak. Genom att skriva ner mina tankar har jag insett att jag faktiskt är ganska arg. Jag trodde liksom aldrig att något med en tolerant inställning skulle vara så extremt anti-genus.

Jag är riktigt besviken. ( vill ni se serien hittas den lätt på Youtube )

Kram!

Purris

Leave a Comment

CommentLuv badge