Självgranskning

sadvectorJag borde skämmas. Och det gör jag. Jag ska förklara;

Laila Bagge Wahlgren skrev ett blogginlägg som har upprört en hel del arga läsare. Jag, likt ett får fick nys om detta inlägg och dess innebörd och blev precis likadan jag och skyndade mig för att ansluta mig till flocken.

Hon hade nämnligen sett en hemlös människa på stan med mobiltelefon, och blivit ursinnig. Hur kan en hemlös person ha råd med en mobiltelefon? Nu är hon misstänksam på alla hemlösa, behöver de verkligen hjälp? Denna misstanke gör henne ledsen då hon vill vara generös och hjälpa till, men den här “välbärgade” lodisen har försört hennes fömåga att lita på de fattiga.

Deta var ett snabbt genomdrag med konstnärliga friheter, så läs gärna det riktiga inlägget här.

Jag blev arg på henne som sagt, det är klart en hemlös kan ha mobiltelefon, kanske genom välgörenhet, eller second hand, eller vad som helst. Kanske hen har familj att prata med, eller behöver ett sätt att kalla på hjälp vid nödsituationer, eller rent av försöker komma ur sin olycka via jobb eller utbildning och behöver ett sätt att lätt kunna kontaktas på. Hur kunde hon skriva så taskigt om någon som har det så illa? Jag följde strömmen, läste hennes blogg och letade efter den knapp som ger mig möjlighet att förnedra henne för sin idiotiska åsikt! Innan jag hann klicka på den började jag dock läsa andra kommentarer… jag var naturligtvis inte först, många andra har skrivt det jag ville skriva flera gånger om, vissa mildare än jag andra hårdare än jag. Jag fick en helt annan känsla helt plötsligt… Och ändrade tonen i min planerade kommentar. För att slippa skriva hela natten, det är sent redan, klistar jag in min kommentar här, med stavfel och allt, så förstår ni vad jag menar.

Min kommentar som jag skrev den på hennes blogg:

Jag kom hit på samma impuls som många andra ser jag. För att skälla och kanske förudmjuka en bloggare som har sagt något idiotiskt och taskigt på sin blogg. Efter att ha läst inlägget fanns den impulsen kvar… Sedan läste jag kommenterarer som andra har skrivit och impulsen försvann. Inte bara för att det är onödigt att tjata om vad som redan sagts upprepade gånger, utan för att jag insåg att jag tolkat henne fel.

Ibland fastnar vi i en tanke som avlöser en känsla och då kan tanken spinna vidare och bli ett utbrott som inte är genomtänkt. Självklart kan en hemlös ha mobil, inte bara för att det kan vara billigt, utan för att det är ett mycket viktigt verktyg i dagens läge för att lyckas med att sluta vara hemlös. De förtjänar fortfarande de allmosor de förtjänade innan. Men bloggarens ilska kom från en missuppfattning, hon kanske bara hade senaste mobilräkningen i huvudet och priset på hennes senaste mobil och undrade varför han inte köper mat för dessa pengar i stället. Innan hon han tänka efter så blev hon misstänksam över hur behövande tiggare verkligen är, kanske har någon en rolex-klocka under ärmen?

Jag tror inte hon menade att missunna en som redan ligger på botten en chans att kommunicera med familj, eller kontakta en potentiell anställare, hon fick en stark känsla och agerade innan hon tänkt igenom det ordentligt från en annan synvinkel.

Ja jag tycker det var ett idiotiskt inlägg men jag vill inte förnedra henne, det finns tillräckligt många förnedrande kommentarer redan, och jag skulle vilja tillägga att jag såg en kommentar om att vissa kommentarer tagits bort. Detta gör mig inte mer arg, utan nästan imponerad, eftersom jag ser de kommentarer som uppenbarligen INTE tagits bort, och det finns en del riktigt brinnande avhyvlingar och tunga förnedringar, nej det verkar mer som om hon tagit bort kommentarer som innehåller hot, onödigt krönkande ord och annat som inte håller god ton. Hon har låtit mycket brinnande kritik stå kvar.

Japp. Klantigt inlägg, lär av det och gå vidare. Jag förlåter dig i alla fall.

shy

Vilken läxa jag har lärt mig.. Jag visste det i och för sig redan, men jag behövde tydligen lite reptition. Hennes misstag var, som jag ser det, att hon inte granskade sina egna tankar från ett nytt perspektiv innan hon yttrade sig… Precis som jag var på väg, och faktiskt kom väldigt nära att göra. Det är konstigt hur snabbt min åsikt ändrades, och hur elak personen som jag var bara sekunder innan verkade för personen jag så hastigt blivit.

Fy skäms på mig.
Kram till alla som vill ha en från en hycklare som jag. Jag försöker bli bättre.

Purris

12 Comments

 1. Åsans värld on 17 January, 2013 at 14:42

  Det är lätt att på instinkt vilja skrika ‘men är du dum i huvudet eller’ till vissa människor, det må vara naturligt men sällan särskilt konstruktivt. Själv har jag jobbat för mycket och för tidigt på dagen för att orka engagera mig så mycket i min omvärld. Men igår natt skrev jag ett våldtäktsblogginlägg igen och fick som kommentar på min facebookdelning att min nya uppdatering var snygg men att textsnittet var för litet så att trots att bilder och rubrik verkade intressanta så orkade inte denna tjej läsa. Eftersom jag skriver texter för att bli lästa (helst av många fler) så verkar det dumt med ett utseende som skrämmer bort några. Så jag funderade på om du som verkar lite kompetent på detta med bloggar kan berätta hur jag ändrar såna saker, eller tipsa om något annat bloggtema som funkar bra. Jag valde detta tema för att det var snyggt även utan en header (och jag är inkompetent när det kommer till sånt), men pratade iofs med Hannah för några månader sen om att betala några kronor för att hon skulle rita en header till mig och då kan ett annat tema funka bra ändå.

  Förresten så verkar det vara något med din blogg som gör att jag gärna kommenterar, för jag är inte den bästa på att kommentera annars (inte den sämsta heller iofs) men har redan lämnat ett ansenligt antal kommentarer här.

  • Purre on 17 January, 2013 at 15:10

   Jupps serru, det går allt att fixa allt möjligt med bloggen, dock är du nog fast med godkända wordpress-teman om du vill göra det gratis. Jag föreslår starkt att göra som jag och Hannah, hosta en egen wordpressblogg. Domän kostar mellan 80 och 300 kr om året, beroende på om du vill att den ska sluta på .se, .com eller hur du nu vill ha det, .com är dock bland de billigare. Så behövs ju lite serverutrymme och en mysql-databas, det kan också ligga runt 300 kr om året, fast här kan du ju hitta bättre kap om du letar lite. Hannahs blogg är ju “sambo” med min kan man säga, ligger på samma serverutrymme med en egen domän.

   Med egen wordpressinstallation är du fri att forma bloggen precis hur du vill, och då kan jag hjälpa till att fixa ditt alldedles egna tema, och sånt tycker jag är kul att hjälpa till med!

   Vill du inte hosta bloggen själv är det lite klurigare, då får jag kolla igenom vilka regler och procedurer wordpress har för sånt. Får du editera css i din version?

   Angående att min blogg får dig att vilja kommentera: SQUEEEEEE!!! Tack! Det gjorde min dag, min vecka mitt år! *kramkramkramkramkram*

   • Åsans värld on 17 January, 2013 at 15:29

    Jo jag skrev faktiskt om det där med att kanske hosta den själv i ett inlägg nyligen (http://asansvarld.wordpress.com/2012/11/28/bloggtankar/) men så fick jag noll respons blev bitter en stund, mumlade för mig själv att lägga ner skitbloggen och ryckte sen upp mig och insåg att jag gillar bloggen för mycket för det. Nu försöker jag anstränga mig för att blogga regelbundet och att sprida inläggen för att se om folk kan tänka sig återkomma och då kan det var trevligt att ge utseendet lite kärlek. Så om jag kan få lite hjälp med bloggen är jag helt klart beredd att skaffa egen server.

    Visst blir man glad när folk säger snälla saker om bloggen, blev alldeles varm i hjärtat häromdagen när någon jag inte kände hade tagit sig tid att kommentera på ett av mina mer självutlämnande inlägg. Som tack för erbjudande om hjälp kan du få se min hemsida som jag hade när jag var 20, alltså för nästan 10 år sen (ack jag börjar bli så gammal så gammal), den känns lagom pinsam på sina ställen och rätt ok på andra http://hem.passagen.se/confuzed.but.anyway/.

    Kram kram

    • Purre on 17 January, 2013 at 15:39

     Åh! Gamla goda frames ^^

     Ja ibland kan det kännas lite sådär att skriva när det är ont om feedback, och få trillar in för att läsa. Vi får se till att peppa varandra!
     Jag föreslår 1and1 vad det gäller server förresten. De hade ett paket där 2 domäner till och med ingick i priset, se om du fortfarande kan få det!

     Och ja, det är två typer av inlägg som är sköna att fö kommentarer på, det är ämnen som vi brunnit för att skriva om, och inlägg där vi blottar oss själva och vågar vara sårbara… Jag vet inte hur bra det fungerar att sga så på Svenska, vulnerable tänkte jag på.. Du förstår säkert! ^^

     Och förresten, att betala Hannah för en bild är en jättebra idé, var dock försiktig, att beställa bilder har blivit som en drog för mig… Det kanske märks på min blogg?

     • Åsans värld on 17 January, 2013 at 15:49

      Ja men idag har jag kommit upp i lite i antal besökare (tvingade syster och en vän att dela mitt våldtäktsinlägg) fast iofs inga kommentarer.

      Ja men verkligen, att vissa upp den där lilla människan inom en och ingen säger något, eller verkligen skriva något med själ och hjärta då är det fint med svar.

      Jag fick ju en bild av mig avritad nyligen av en gammal gymnasiekompis, det smekte mitt ego kan jag säga https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151373390204282&set=a.464051299281.275124.778024281&type=1&theater nä skulle du gilla illustrativa bilder, jag förstår inte vad du pratar om.

    • Åsans värld on 17 January, 2013 at 15:43

     Förresten jag har funderat på att skaffa en mailadress direkt till bloggen då jag inte vill lägga upp min vanliga, hade tänkt göra asansvarld@gmail.com men om jag skaffar server så kan jag göra en asansvarld@asanvarld.com eller liknande va? Förresten du har twitter va? vad är ditt twittnick?

     • Purre on 17 January, 2013 at 15:56

      japp, bättre att vänta tills du har ditt eget domän och kan skaffa blogg@asansvarld.com eller liknande. Japp har twitter, men är sisådär aktiv.. northlion just nu.. men kanske ska skaffa en blogg-email jag med och också en blogg-twitter?

     • Purre on 17 January, 2013 at 19:27

      Sagt och gjort! Min twitter är nu @purrestweets

 2. Åsans värld on 20 January, 2013 at 12:39

  Förresten är det här på hosting http://www.1and1.com/windows-hosting?__reuse=1358685239569 som jag ska titta och vilket alternativ är det som jag ska köpa? Det här är definitivt inte min starka sida känner jag, kanske därför jag tacksamt tar emot hjälp iofs. Det är inte så att min mailadress är sekretessbelagd det är bara det att jag tänker att om jag ska skriva ut den på bloggen så har jag den gärna separat så är det enklare att svara på mina novisfrågor (övar på att inte prata om mig själv på ett nedlåtande sätt så därför gör jag omskrivningar på sånt som annars skulle kunna låta som dumma frågor) på mail så är adressen asa.fredrikson@gmail.com

  • Purre on 20 January, 2013 at 13:15

   Kör med ett Linuxpaket snarare än Windows, bättre för wordpress. Annars funkar det billigaste bra. Dock ingår inte domänkostnaden så den tillkommer. De dyrare paketen bjuder på domänet. Bra att du inte ska fortsätta vara nedlåtande mot dig själv. Bättre att tycka att du är awesome!

 3. Åsans värld on 20 January, 2013 at 13:36

  Aha trodde man baserade det på vilket av operativsystemen man använder. Får fixa det i nästa vecka just nu gör jag mig redo för en sväng ner till malmö och kommer åter till sthlm imorgon.

  Apropå awesome så är det ibland som att jag intellektuellt kan tycka/inse att jag är rätt awesome, smart, roligt etc. och jag vet att de som gillar mig tycker att det är så, men att min känsla om mig själv inte hänger med där alltid. Därav aktivt jobba på i hur jag talar om mig själv. Insåg att jag tydligen har en liten bit kvar när det kommer till självkänslan, självförtroendet och självkärleken ibland. Sen är det något som blir värre när jag slarvar med mat, så ett av mina verktyg mot dumma tankar är bra mat, regelbundet.

  • Purre on 20 January, 2013 at 16:35

   Haha jag känner igen mig sär också.
   Men du,, det kan ta dem 48 timmar att få ordning på det så om du beställer typ snart är det klart tills du känner för att launcha ny sajt 😀

Leave a Comment

CommentLuv badge