Kvinnodagen!

lerHoppas alla har det bra denna internationella kvinnodag!  Personligen ska jag sitta och fila lite på ett halvhemligt projekt jag och Hannah sitter och filar på (och några till) som ska kunna hjälpa till att få gatorna säkrare för, inte bara kvinnor, men alla människor!

Vad gör ni på kvinnodagen? Nu tänker jag tigga och be om kommentarer, förlåt om det stör, men jag är faktiskt nyfiken. Skriv här och sprid till alla du känner jag vill ha en stor databas på olika aktiviteter folk har för sig en dag som denna.

Jag vill också passa på att alla feministkritiker, jämstäldister och anti-feminister att kanske ta ledigt idag? Ni har ju yttrandefrihet och får tycka vad ni vill, men om ni vekrligen måste misunna människor att ta upp saker som drabbar kvinnor, eller saker som skulle vara bra för kvinnor, och beskylla feminister för orättvisor och liknande, kan ni inte lämna en lucka på denna dagen? Ni kanske till och med kan ta denna dag att säga något fint om kvinnor, eller visa stöd på annat sätt?

Kan vi inte säga såhär.. Om feministkritiker kan säga något fint om feminism på internationella kvinnodagen, så lovar jag i alla fall att säga något fint om mansrörelsen den 19e November – den internationella mansdagen. Jag är sympatisk till alla könsbaserade orättvisor, både mot kvinnor och män, men jag måste ju medge att jag oftare tar upp de som drabbar kvinnor.

Kan inte det bli en fin tradition?

Jag vill berömma hela genusmaffian för att ha tagit feminism till en plats där den verkligen kan göra nytta för alla människor och sakta men säkert göra världen till en mer tolerant plats. Sprid gärna min idé, jag tyckte den var fin, och berätta gärna för mig om andra gjort såhär, jag vill höra om det finns feministkritiker som väljer att idag säga nåt fint om/till feminister.

Kram till alla! -och kommentarer please? Är du feminist/feministkritiker? Vad gör du denna kvinnodag?

Kram!

Purris

18 Comments

 1. Pajas on 8 March, 2013 at 14:02

  Finns ingen mansdag hörru. Det finns ett datum. Lessen att göra dig besviken. Men sålänge inte mansprobelm tas upp på ett normal och intelligent sätt kommer jag och alla andra klaga själen ut mig på denna dag.

  Här har vi alltså alla dagar som är kvinnodagar, sen kommer en extra dag med extra mycket uppmärksam. Vad uppmärksammas åt kvinnorna som inte männen drabbas värre av om man får fråga?

  • Purre on 8 March, 2013 at 14:15

   Tack för att du kommenterar!
   Det finns en mansdag – det är ett datum med ett namn precis som kvinnodagen. Vill du att den ska uppmärksammas, så uppmärksamma den! Nu har jag ju till och med sagt rakt ut att jag vill hjälpa till att uppmärksamma den, och vädjade om att vi kanske kunde hjälpa varandras frågor. Jag blir faktiskt ledsen att få höra det här precis efteråt. Jag har alltid varit tydlig med att det finns problem som drabbar män precis som att det finns problem som drabbar kvinnor och jag vill inte att folk ska fortsätta tro att det enda sättet att främja sin egen sak är att bestrida alla andras saker. Vi kan faktiskt hjälpas åt istället.
   Att så många män lägger så mycket energi på att bekämpa kvinnor på kvinnodagen men knappt ett enda hörbart pip hörs från dem på mansdagen är helt bisarrt för mig.

   Antifeminister och feministkritiker kritiserar feminister alla dagar på året, och jag tyckte att kanske en dag på året kunde de säga något som är positivt, vad som helst. Det måste väl finnas någonting? Det kan väl inte bara vara hat? Finns det verkligen inte en enda trevlig tanke om feministiska kvinnor?

 2. Carl on 8 March, 2013 at 14:30

  Ja sa så för att det enbart finns ett datum och ingen egentligen dag. Har du någonsin sett något om mäns problem just den dagen? Inte jag heller.

  Du som kvinna uppmärksammade inte alls kvinnodagen före den togs upp i media och politiken. Mansdagen tas också upp av oss som bloggar men inget mer. Det är väl sisådär 10st i Sverige skulle jag tro. Vad ger det att uppmärksamma en dag då den totalt ignoreras i media och politiken hörru?

  Du vill att män ska hjälpa kvinnor den extradagen dom får med extremt mycket uppmärksamhet. Bissart om något. Här har vi som sagt alla dagar som är kvinnors, då mansdagen infaller är det knäpptyst, ingen säger ett pip. Det möjligen sägs att det är mansdagen inget mer. Men du vill samtidigt att män ska ignorera det för att komma till undsättning åt kvinnor/feminister som är själva orsaken till att mansdagen ignoreras!?

  Varför tror du män hatar kvinnodagen för? Tror du det är på fullaste allvar att dom hatar kvinnor och dom vill dom illa? Eller kan det vara en annan orsak? Detta är faktiskt precis samma debatt som näthatardebatten. Man kan inte kasta skit över gruppen män för att sen förvänta sig att män ska ta skiten bugandes, samma sak med kvinnodagen. Kvinnodagen hyllar feminismen med felaktig fakta och felaktig fakta som dessutom blir manshatiskt. Förvriden och perverterad fakta som saknar grund om kvinnors utsatthet. Att män som blir förtrycka av just denna feminismen, varför skulle dom hjälpa till att uppmärksamma något sådant för jag förstår inte.

  Mäns problem däremot är att dom inte får komma till talls, inte ens på mansdagen.

  • Per on 8 March, 2013 at 17:46

   “Ja sa så för att det enbart finns ett datum och ingen egentligen dag. Har du någonsin sett något om mäns problem just den dagen? Inte jag heller.”

   Visserligen har jag det, men istället för att vara så uppgiven kan det väl vara bra att börja med att uppmärksamma det själv? NÅGON hakar säkert på tåget? Låt den som är utan synd kasta första stenen, sopa rent framför din egen dörr och allt det där.

   “Du som kvinna uppmärksammade inte alls kvinnodagen före den togs upp i media och politiken. Mansdagen tas också upp av oss som bloggar men inget mer. Det är väl sisådär 10st i Sverige skulle jag tro. Vad ger det att uppmärksamma en dag då den totalt ignoreras i media och politiken hörru?”

   Så du tror att det alltid är media och politiker som uppmärksamma saker först? Visst, det kanske är först då det får genomslag, men politiker och media måste ju få sina saker nånstans ifrån.

   “Du vill att män ska hjälpa kvinnor den extradagen dom får med extremt mycket uppmärksamhet. Bissart om något. Här har vi som sagt alla dagar som är kvinnors, då mansdagen infaller är det knäpptyst, ingen säger ett pip. Det möjligen sägs att det är mansdagen inget mer. Men du vill samtidigt att män ska ignorera det för att komma till undsättning åt kvinnor/feminister som är själva orsaken till att mansdagen ignoreras!?”

   Alla dagar som är kvinnors? Förklara gärna. Och DESSUTOM, hävdar du på fullaste allvar att mansfrågor ignoreras på grund av kvinnorna? Som du formulerar det låter det som att du syftar på ALLA kvinnor, vilket gör det precis lika korkat uttryckt som den märkliga formuleringen “mäns våld mot kvinnor”. Och vad gäller feminismen så var mig veterligen mansfrågorna inte mer uppmärksammade innan feminismen uppstod.

   “Mäns problem däremot är att dom inte får komma till talls, inte ens på mansdagen.”

   OK, jag hoppas du menar att det är mansspecifika frågor som inte tas upp. För män får komma till tals hela tiden, minst lika ofta som kvinnor.

   Och att mansspecifika frågor inte är uppe på agendan är jag beredd att hålla med om. Men det beror inte på att feminismen gömt undan dem, det är att de ALDRIG uppmärksammats. Detta är på god väg att förändras, men det kommer aldrig hända något om folk uppgivet sitter och väntar på att media och politiker ska göra jobbet åt dem. Vänta några månader, spåna på något att göra under mansdagen och GÖR det.

 3. Carl on 8 March, 2013 at 14:34

  tals*

 4. Elinpotatis on 8 March, 2013 at 15:39

  Hej! Inte mycket till databas, men jag (boende i Göteborg) ska gå i demonstrationståg och besöka världskulturmuseet för olika härliga seminarier. Det ska blir både härligt och upprörande på en gång. Precis som livet, skulle man kunna säga..

  Carl, jag är uppriktigt ledsen att du verkar tro att de flesta feminister INTE skulle sympatisera och uppmärksamma viktiga mansfrågor. Jämlikhet är inte vare sig en mansfråga eller en kvinnofråga, det angår alla!
  Ta chansen nu och få stöd i de frågor du anser vara viktiga!

  • Purre on 8 March, 2013 at 16:50

   Tack!!
   *kraaaam*

 5. Per on 8 March, 2013 at 17:48

  Jag spenderade personligen dagen med att lusläsa haschtaggen #okvinnligt, samt att fundera över vilka kvinnor, både i mitt liv, samtida med mig samt historiska kvinnor som jag verkligen inspireras och imponeras av.

  • Purre on 8 March, 2013 at 19:09

   Vad kom du fram till? Någon favorit?

   • Per on 9 March, 2013 at 01:49

    Vad gäller i allmänhet lär det vara Marie Curie. Offrade sitt liv för vetenskapen – såatteh. Lite martyrstatus faktiskt.

    Fast min mor är störst. Faktiskt.

    • Purre on 9 March, 2013 at 08:34

     ^^

 6. Moralfjant - ung & uppkäftig genushäxa on 8 March, 2013 at 19:39

  Jag gick och fikade ensam på ett penisionärfyllt café och började prata med några trevliga tanter, och passade på att fråga hur kvinnodagen firades för 50 år sen 🙂

  • Purre on 8 March, 2013 at 19:48

   Åh? Vad kul! Vad sa de?

 7. Joakim on 8 March, 2013 at 20:45

  Något fint om feminismen…till exempel att jag i första hand egentligen är postfeminist. Och att jag idag gav mitt helhjärtade stöd till RFSU:s barnvagnsmarsch mot mödradödlighet. Som tur var drabbade det inte min mamma, men hon fick ändå lida i ett helt dygn bara för min skull, och min brors. Så, nu fick jag med något fint om kvinnor också, för födseln är verkligen något jag beundrar.

  • Purre on 8 March, 2013 at 20:50

   Tack! Det var fint!
   Min dag börjar bli bättre igen.
   Kram!

 8. peachbeast on 11 March, 2013 at 10:59

  Jag var hos mina föräldrar och hälsade på. För ett år sedan hade jag tydligen också varit där och hälsat på. Så det verkar ha blivit tradition :).

  Jag har för övrigt roat mig med att läsa bloggar om kvinnodagen. Om att önska kvinnor grattis på kvinnodagen är lite som att önska judar grattis på förintelsens minnesdag. Men jag är skeptisk. Kan man inte önska kvinnor grattis och fira hoppet om en ljusare och bättre framtid? Det beror nog på kontexten…

  Hoppas du hade en riktigt fin dag!

  • Purre on 11 March, 2013 at 11:05

   Alltså.. grattis känns kanske lite fel, men att fira tror jag inte är fel.. Frågan är liksom om en ser bakåt eller framåt.
   Istället för grattis, kanske.. trevlig? god? lyckad? Lyckad kvinnodag på dig! 🙂

   Dagen började trevligt, blev sedan hemsk och sorglig men efter det blev den bra igen, tack vare fina läsare. 🙂

   Kram!

 9. Mansdagen! | Purres Pratstund on 19 November, 2013 at 00:02

  […] jag var tvungen att inleda med den. Idag är ju den internationella mansdagen, och som jag skrev i mitt inlägg om kvinnodagen så vill jag uppmärksamma dagen och prata om något inom manskampen som behöver belysas. Jag vill […]

Leave a Comment

CommentLuv badge