Mansdagen!

neutralÄr du man? Grattis, du har en penis!

(EDIT: Jag har insett ett stort problem med detta inlägg, snälla läs min ursäkt genom att klicka här efter att du läst detta inlägg)

Haha, förlåt, jag menade inte att vara sarkastisk eller något, den meningen lät bara så rolig att jag var tvungen att inleda med den. Idag är ju den internationella mansdagen, och som jag skrev i mitt inlägg om kvinnodagen så vill jag uppmärksamma dagen och prata om något inom manskampen som behöver belysas. Jag vill påpeka att jag vill inte att några äckliga kritiker av kvinnodagen tar åt sig av det här, har du någon gång kränkt en feminist på kvinnodagen angående kvinnodagen menar jag inte dig när jag skriver om män. Så det så. Förra kvinnodagen passade en taskig jävel på att se till att ta bort all glädje ur dagen, så ingen glädje för dig idag!

Det finns tydligen en lista med teman för mansdagen 2013 som handlar om män och pojkars säkerhet och lyder:

 1. Håll män och pojkar säkra genom att ta itu med mäns självmord
 2. Håll män och pojkar säkra så de kan bli morgondagens förebilder
 3. Förläng män och pojkars livslängd genom att skydda de från sjukdomar och dödsfall som kan undvikas
 4. Håll män och pojkar säkra genom att kämpa för fäder och manliga förebilder

Jag tänker välja den första. Ser inte riktigt vad den andra har med kön att göra.. Lite samma med nummer 3 faktiskt.. Och fyran har jag lite problem med för att jag anser att om förebilder ska vara könsspecifika så skapar de flera av de problemen som vi försöker bekämpa i den första punkten.

Män och pojkars självmord.

Jag tänker inte slänga upp statistik här, vill ni se siffror kan ni ju googla och antingen bevisa mig rätt eller fel, whatever, men jag tror det är rätt så känt att könsfördelningen vad det gäller självmord ligger väger ganska så tungt åt det manliga hållet. Självmord är ju naturligtvis inte mer eller mindre tragiskt beroende på könet men med en sådan fördelning är det svårt att förneka att det ligger könsroller bakom.

sadvectorJag antar att folk som begår självmord är olyckliga och eller deprimerade. En viktig sak för en olycklig människa är tröst, stöd och förståelse, en människa måste få öppna sig och dela sina problem och smärtor med någon som bryr sig, och inte dömer en för ens reaktion. Vi kan alla känna känslomässig smärta och om vi inte får släppa ut den så kommer den att växa och förtära oss.

En kvinna som är ledsen brukar folk lyssna på. Det är nyttigt att gråta ut, och det finns inget konstigt med en kvinna som behöver en kram och att få gråta ut på någons axel, detta är inte bara mänskligt men kan faktiskt rädda liv.

Såhär får dock inte män bete sig. Nu vet jag att folk gillar att säga idag får män visst visa känslor och gråta, det säger vi ju hela tiden! Men får män verkligen gråta?

Nu predikar jag kanske för kören, de flesta som läser här är väl på något sätt med i genusmaffian och håller redan med att det är helt okej för en man att be om stöd och tröst och att gråta ut på någons axel, det är faktiskt till och med en stor ära att få vara den axeln som lättar på någons smärta. Nu är det dock så att vi lever i en värld där en människas sunda värderingar inte betyder så mycket för den stora massans medvetande. På samma sätt som vi alla lär våra döttrar att de inte får ta stor plats eller sikta på karriärer med hög auktoritet lär vi våra söner att de inte får visa svaghet. Vi kanske aldrig säger det men offentliga reaktioner på en gråtande män brukar vara av en nedvärderande sort. Och på andra sidan brukar mäns förmåga att inte påverkas av hemska saker hyllas som en av manlighetens viktigaste egenskaper.

cryingAtt vara en man och gå runt i livet och samla ihop alla smärtor inom sig och aldrig få utlopp för dem.. Bara ackumulera mer och mer smärta utan att kunna be om hjälp, för att det skulle visa svaghet och detta skulle leda till att ditt värde som man skulle sjunka, och som en man är du ingenting utan din styrka. Vilken ensamhet… att inte kunna få be om hjälp eller ens be om en kram… Som att flyta i ett sort hav av smärta och ensamhet… Jag orkar faktiskt inte ens skriva det här mer, det är så hemskt. Det är inte konstigt att män inte orkar med och väljer att avsluta det. Det är så tragiskt, för det hela kunde undvikas om vi som kollektiv värld bara kunde skärpa oss och kasta bort de här idiotiska könsrollerna en gång för alla!

Har du någon gång himlat med ögonen när en man varit “mesig“, skärp dig! Har du någon gång sagt till en ung pojke att “killar gråter inte“, skärp dig! Har du någon gång applåderat en man för att vara “cool” när något hänt honom som borde ha sårat honom? Skärp dig och erbjud honom en kram, och våga inte döma honom!

Män, kom ihåg; det är heeelt okej att gråta, och att behöva hjälp! Vi är alla här för varandra och ingen ska behöva gå igenom livet med enbart smärta. Du blir inte mindre manlig för att du gråter. snoppen kommer inte ramla av, då får du snyfta jävligt kraftigt i så fall.

Vet ni vad? Det jag skrev i början om män som kränkt kvinnodagen? Att de inte får ta tills sig av det här? Jag ångrar mig, det är klart det här gäller er också! Jag måste vara ärlig, han som klankade ner på mitt inlägg som bara var vänligt menat och gjorde en fin dag fientlig sårade mig faktiskt väldigt djupt och jag ville inte att mitt utlovade positiva inlägg om mansdagen skulle gynna honom på något sätt men nu… nu kan jag faktiskt inte utesluta honom. Eller någon. Ingen förtjänar att vara olycklig.

lerNi som läser det här… Krama en man. Är du man, kvinna eller annat, homo, hetero eller vadsomhelst, ditt eller datt, tjo eller tjimm, när du ser en man som behöver stöd; ERBJUD DITT STÖD! Du kommer att må bättre av det, men för honom kommer det betyda ännu mer! Du kanske rent utav har förhindrat ett självmord! Du kanske har sått ett frö av lycka i en själ som tidigare inte sett något hopp, och det är så vackert att jag inte kan beskriva det med ord.

Kom ihåg det här, och påminn varandra om det nu på den internationella mansdagen. Den här och framtida mansdagar.

Kram, alla. Och jag menar alla.

Purris

10 Comments

 1. peachbeast on 19 November, 2013 at 00:32

  Vad fint skrivet!

  • Purre on 19 November, 2013 at 00:39

   Tack!
   ^^

   Kram!

 2. Åsans värld on 19 November, 2013 at 11:07

  Jag har också funderat på att skriva något om mansnormer idag (hade dock fått för mig att det var förra tisdagen) ska se om jag hinner plita ner något innan jobbet. Tänkte på att det pratas en del om att vara trans exlusive just nu och tänkte på att formuleringen är du man? grattis du har en penis! blir problematiskt ur det hänseendet. Trevligt med ett inlägg från dig dock gillar innehållet och kan låta lite män gråta mot min axel om det behövs. Både du och jag har tagit lite hiatus från bloggar ett tag verkar det som, försöker komma igång igen dock lite smått. Gillade våra små bloggkommentarskonversationer.

  • Purre on 19 November, 2013 at 11:29

   Välkommen tillbaka!
   Haha ja första meningen är ju inte seriöst menat på något sätt, jag hoppas verkligen ingen tar illa upp.
   Jag har inte direkt hiatus på bloggen just nu, jag plockade upp bloggandet igen efter sommaren fast med mindre press att ha ett inlägg varannan dag. Så jag skriver inte lika ofta som förut men jag hoppas att det jag skriver har mer relevans och kanske till och med är bättre skrivet. Jag släpper ibland iväg ett litet kort inlägg men jag försöker undvika inlägg som skrivs för skrivandets skull när jag egentligen inte hade något att skriva om.

   Jag återupptar mer än gärna våra bloggkonversationer, och fint av dig att låta män gråta mot din axel! 🙂

   Kram!

 3. Gaminghamster on 19 November, 2013 at 12:15

  Hade en riktigt svag period förra veckan när allt kändes meningslöst. Då känslan av att inte räcka till eller vara duktig nog helt enkelt slog över. Att bara våga säga till att man inte mår bra är allt annat än enkelt men att hitta någon som faktiskt är beredd att lyssna är knappast en dans på rosor. Lyckligtvis hade jag någon som ville lyssna och kunde ge mig lite stöd både praktiskt och psykiskt.

  De där perioderna händer inte ofta men när dem gör det är det sjukt värdefullt att ha någon som lyssnar. Vet inte var man hade varit idag om man inte kunnat lätta på hjärtat till och från =)

  • Purre on 19 November, 2013 at 12:34

   Det var inte en svag period, det gör dig inte svag att vara människa. Eller hamster.
   Ja det är ju andra delen av problemet,när en man äntligen insett att han får be om stöd möter han ett samhälle som inte fattar att män kan behöva stöd.
   Det är det vi måste ändra på.
   Det är bra att du vågar prata omdet, och jag antar att att du också ser till att intedöma andra män som mår dåligt. Nästa steg är att prata om det så det blir allmän kännedom och till slut en ny norm att män ska få be m hjälp. 😀

   Stor kram!

   • Gaminghamster on 19 November, 2013 at 14:05

    Jag har alltid gjort mitt bästa för att inte döma utan istället bara observera och försöka förstå varför vissa agerar som de gör, men helt immun mot könsrollerna är man inte och jag vet att man ibland har sett ner på män som vågat visa sig svaga. Jag vet att det är fel men det är extremt svårt att inte falla in i den fallgropen när resten av samhället, media och populärkultur säger att det är rätt =/

    • Purre on 19 November, 2013 at 22:03

     Det kanske inte alltid är lätt,men gör du fel ska du inte bestraffa dig själv. Se bara till att inte göra samma misstag nästa gång. Gör ditt bästa,mer kan ju ingen begära!
     Kram!

 4. En annan Andreas on 21 November, 2013 at 20:49

  När man pratar om normer kring visandet av svaghet från män, gråt med mera så bör man kanske också fundera på varifrån de normerna kommer och hur de yttrar sig. Det talas ofta om att känslor skulle vara ett problem eller något som nedvärderas mellan män, men det har jag nog inte stött på sedan lågstadiet. Det här däremot…

  http://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/sverige/shl/skelleftea/article17884848.ab

  • Fredrik S on 22 November, 2013 at 01:56

   Jag reagerade också när jag läste den. Det värsta är inte att de säger som de gör i artikeln, utan att artikeln inte är på ledarplats och tar upp sexismen i uttalandena.

Leave a Comment

CommentLuv badge