Felriktad manskamp

explainVi i “genusmaffian” brukar vara ganska tydliga med att vi vill att könsbaserade begränsningar ska sluta begränsa alla människor både kvinnor och män, patriarkala strukturer gör att vissa av oss dock kallar oss feminister ( blir du upprörd över detta, läs mitt tidigare inlägg först, klicka här för att komma dit ) men vårt syfte i frågan förblir detsamma. Jag har varit relativt fri från följande problem på min, fortfarande ganska unga blogg, men jag ser det över hela internet och faktiskt hela media att folk som sätter mansfrågor i fokus ofta riktar sin energi i en.. mindre produktiv riktning, vilket får mig att ifrågasätta deras sakfråga helt och hållet.

Visst, det finns radikala feminister som tjoar ut stolliga mansfientliga saker, men de representerar verkligen inte hela feminismen, och de representerar sannerligen inte genusrörelsen! Jag tycker det är väldigt synd att folk med stor publik som tar upp en kvinnofråga så ofta får ta en massa missriktad kritik som enbart grundar sig i:

whoaVarför tar du upp ett kvinnoproblem? Det finns faktiskt mansproblem också! Det är sånt här som förtrycker männen! Du är mansfientlig!

wutMen snälla! Om någon ser ett problem som drabbar kvinnor och tar upp det i en artikel, måste det verkligen betyda att personen är mansfientlig? Är poängen att vi alla måste ignorera kvinnofrågor och enbart fokusera på mansfrågor? Seriöst? 

Kan ni inte i stället skriva egna artiklar om dessa mansfrågor, saknar ni läsare kan ni ju rekommendera artiklarna här men då vill jag inte se länkar till artiklar som beskyller kvinnokampen för belysta mansproblem. Hannah Lemoine och Pelle Billing hade ett litet sammarbete för att bygga broar mellan mansfrågor och kvinnofrågor och jag ser dem som förebilder. Vi kan alla försöka fixa både mansproblem och kvinnoproblem, vi kan alla sluta se den andra sidan som fienden. Som jag sagt flera gånger redan; Arbiträra könsroller drabbar oss alla negativt.

hmpfJag pratar naturligtvis inte om alla som skriver om mansfrågor här, bara de som beter på detta sätt jag beskrivit. Jag ska förenkla lite i klartext; Om du påstår dig kämpa för jämställdhet och tycker att kvinnosaker får för mycket uppmärksamhet och därför fokuserar du mer på mansfrågor, bra gjort! Det är rätt respons. Om du försöker hålla en kommunikation med folk som fokuserar på kvinnofrågor både i deras frågor och dina egna, ännu bättre! Om ditt sätt att främja mansfrågor dock går ut på att attackera kvinnofrågor, raljera i kommentarer om att kvinnorproblemen “inte finns” och att mansproblemen är värre, och i dina egna artiklar beskriver kvinnofrågor som skurken i dramat för alla mansfrågor du tar upp, kan jag inte hjälpa att ifrågasätta ditt syfte för denna manskamp.

Kvinnokampen är inte en kamp mot män utan mot en förtryckande struktur i samhället, som män också skulle må bättre av att slippa. Måste din manskamp vara en kamp mot kvinnokampen? Kan verkligen bara ett kön segra? Kan vi inte försöka genomgå denna kamp med en seger för hela mänskligheten i stället för bara hälften av den?

I rättvisans namn bör jag kanske tillägga att trots att jag sällan ser detta problem från feministsidan så är det många som vill försäkra mig om att det inträffar, det kan hända att det händer mer sällan eller så upptäcker jag mindre av det för att jag har den infallsvinkel som jag har, i vilket fall som helst är jag lika emot uppvisandet av en mansfråga som orsak till ett kvinnoproblem. Different angle, same shit, liksom.

Jag hoppas att jag skrev någorlunda bra, är lite skakad efter att min far just varit nära att drunkna genom att falla genom isen. Det ordnade sig som tur var, han lever och är oskadad, även om det tydligen värker i hela kroppen. Han är torr och varm nu i alla fall.

Kram!

 

 

Purris

4 Comments

 1. Moralfjant - ung & uppkäftig genushäxa on 16 February, 2013 at 20:05

  Sånt där stör mej som fan! Bra skrivet!

  Hoppas farsan kryar!

  • Purre on 16 February, 2013 at 20:36

   Tack tack! Ja visst stör det!

   Ja han kryar nog, drunkningsrisken och frysrisken är ju båda över nu..

 2. Mariel on 27 September, 2013 at 16:43

  Hej Purre. Vill bara kommentera detta inlägg lite.

  “Visst, det finns radikala feminister som tjoar ut stolliga mansfientliga saker, men de representerar verkligen inte hela feminismen, och de representerar sannerligen inte genusrörelsen!”

  Så _vilka_ representerar feminismen då? Jag anser att när det finns feminister som har många “feministfans” typ och har stor och återkommande mediaplats eller många lyssnare OCH många femnister faktiskt jublar åt vad den personen säger – så är det väl någon form av representant?
  Om inte det är ngn representant så.. är det då feminister i feministforum? De skriver ju också sånt många antifeminister skulle kalla va “tokerier” och ja.. jag bara undrar vem man ska prata med om man ska få veta vad feminismen EGENTLIGEN står för? Dig?

  (ja jag vet att det finns femtusen olika feminismgrenar)

  “Men snälla! Om någon ser ett problem som drabbar kvinnor och tar upp det i en artikel, måste det verkligen betyda att personen är mansfientlig? Är poängen att vi alla måste ignorera kvinnofrågor och enbart fokusera på mansfrågor? Seriöst? ”

  Håller med dig. DOCK om personen faktiskt ÄR mansfientlig i sin artikel så anser jag att det är ok att nämna det. Men det ska såklart motiveras.

  “Vi kan alla försöka fixa både mansproblem och kvinnoproblem, vi kan alla sluta se den andra sidan som fienden”

  Håller med dig.

  “Om ditt sätt att främja mansfrågor dock går ut på att attackera kvinnofrågor, raljera i kommentarer om att kvinnorproblemen “inte finns” och att mansproblemen är värre, och i dina egna artiklar beskriver kvinnofrågor som skurken i dramat för alla mansfrågor du tar upp, kan jag inte hjälpa att ifrågasätta ditt syfte för denna manskamp.”

  Jag själv gör det inte så mycket men jag vet många som har kvinnofrågor Varmt om hjärtat men starkt kritiserar feminism. Det handlar inte om att kvinnoproblem “inte finns” men att så som feminismen definierat dem samt dess problemlösning inte är korrekt bara. Det är inte så annorlunda än att bara ha en annan åsikt i frågan. Det måste man ju kunna ha utan att behöva bli ifrågasatt i sin manskamp?

  “Måste din manskamp vara en kamp mot kvinnokampen?”

  Absolut inte. Manskamp och kvinnokamp går hand i hand.

  “Kvinnokampen är inte en kamp mot män utan mot en förtryckande struktur i samhället, som män också skulle må bättre av att slippa. ” Om du nu pratar om att feminismen ÄR kvinnokampen så är mitt svar detta: Om man kritiserar Strukturen på ett sådant sätt att man pratar om att MÄN är problematiska blir “kvinnokampen” en kamp mot män.

  Det kan göras på olika sätt, tex. att man pratar negativt om pojkars beteenden och hur mansrollen är m.m.

  Bra att det gick bra med din pappa. Kram

  • Purre on 27 September, 2013 at 17:07

   Hej igen!
   Jag trodde först jag skulle behöva komponera ett långt svar här men det verkar som vi håller med varandra för det mesta, förutom rena nyansfrågor.

   Visst ska du få påpeka om någon är rent mansfientlig, vad jag syftade på är något som jag ofta ser, att feminister anklagas för att vara mansfientliga helt utan grund. Om grunden finns så är ju anklagelserna sanna, då är det ju en helt annan sak.

   Och jag tycker absolut inte att all män ska bli syndabockar ur feminismens synvinkel, däremot måste det gå att prata om hur män är och vilka negativa effekter som kan uppstå ifrån det i denna vår genuskultur utan att varje enskild manlig individ ska behöva känna sig träffad. Våldtäktskulturen får till exempel många pojkar (även en del flickor) att bete sig väldigt oroväckande och vi måste kunna prata om det, inte genom att beskylla personerna vars beteende en pratar om men genom att ifrågasätta och bearbeta de strukturer som har lett till detta beteende. Om du förstår vad jag menar.

   Ja pappa mår bra nu, det var ju flera månader sedan han gick igenom isen. Han köpte nyss en vattentät mobiltelefon, hoppas det inte betyder att han tänker drutta i igen. o.O

   Kram!

Leave a Comment

CommentLuv badge