Purris blir politlisk

shyJag har mina politiska åsikter och lutningar, många av dem kan ni säkert lista ut men jag måste bekänna någonting… Jag är egentligen inte särskilt politiskt smart. Mina åsikter kommer från känslor men jag vet egentligen ingenting, jag lutar vänster för att jag tycker människor i nöd inte ska ignoreras för att hjälpa rika knösar bli rikare. Jag tycker människor ska behandlas jämlikt och inte dömas för ursprung etnicitet eller sexualitet. Så… krossa kapitalism? Alltså, jag vågar inte ropa sådant för jag vet ärligt talat inte tillräckligt för att känna att jag vet vad jag pratar om. Ja, jag förstår att kapitalism kan leda till ( och har lett till ) att pengar blir lika med makt, och makt vill ha mer pengar, vilket leder till ökade klyftor och mindre medmänsklighet. Men kan inte detta motverkas med regelverk och lagar? Det kanske har misslyckats nu men kan det inte ordnas? Nej säger ni? Eller ni kanske ropar JOOO! Eller så fnyser ni bara och säger att inga regelverk behövs, folk ska kunna få jobba sig upp till toppen och trampa på vem de vill!

Jag har fortfarande känslan av att kapitalism ofta leder till grov orättvisa men jag har svårt att argumentera för vad vi skulle ha annars, hur saker och ting skulle fungera. Innan du börjar förbereda uppsatslånga kommentarer om hur ditt favoritsystem skulle se ut måste jag varna dig, detta är inte ett inlägg om ideologi, eller i alla fall inte helt och hållet om ideologi. Jag vill bara ventilera lite tankar jag har om framtiden. Den där morgondagen alla pratar om som så ofta förvandlas till gårdagen utan att någon ens märkte att den faktiskt för en liten stund var idag.

ponderDet känns lite som om kapitalism måste falla. Den funkar liksom inte på sikt, inte bara på grund av de vanliga argumenten som oändlig expansion i ett ändligt utrymme eller alla dessa ekonomiska kollapser, utan för att världen går vidare och förändras och blir något annat än vad den var när kapitalism hade sin uppgång. Nu håller någonting på att hända, teknologin är på väg att öppna dörrar som kommer att tvinga oss till att tänka om hur vi gör saker, på gott och ont.

Har ni hört talas om 3D-skrivare? Det är lite av ett missvisande namn, du skulle kunna kallade det en minifabrik, en apparat som kan bygga allt. Allt.

Liksom. Allt.

3dprinterOkej, riktigt så enkelt är det inte, men en maskin som kopplas till en dator och får information om vad den ska bygga, använder råmaterial till sitt förfogande och börjar skapa, idag har till och med vissa enkla varianter av dessa maskiner blivit billiga nog att vara tillgängliga för allmänheten. Dessa är visserligen bara bra för relativt små plastskapelser men varianter som kan göra saker av olika typer av material och former är bara runt hörnet, leksaker, verktyg, kläder och till och med mat! Människor kommer att kunna ha en multifabrik hemma i garaget och ladda hem varor som folk idag laddar hem musik och film. Vi kan ju se hur det har gått; musikindustrin försöker fortfarande jaga fildelare på sätt som lätt kan liknas vid fascism, tänk er vad som kommer att hända när hela marknaden ställs inför skivindustrins problem! Nytt system eller totalitär fascism och jag tror inte världen kommer tillåta det senare på ett så tydligt plan.

3dhouseTill och med byggnader och hus kommer att kunna laddas hem och byggas med en relativt enkel “skrivare” ( relativt enkel om du jämför med hur komplicerat ett stort byggprojekt annars kan vara ). Marknaden måste förändras eller förstöra sig själv genom att göra hela världsbefolkningen till sin fiende.

Så vad ska vi ha istället? Finns det något idag som kan passa? Kanske. Återigen, jag är inte politiskt smart nog för att faktiskt kunna utveckla en stabil grund för mina åsikter här men jag tänker lite att med en ny värld behöver vi ett nytt system, ett vi kanske inte har kommit på än. Det finns folk vi faktiskt kan vända oss till som länge har tänkt i just detta, nämligen sciencefcitionförfattare. Att förställa sig livet i framtiden är liksom deras jobb. Ta till exempel Gene Roddenberry.

Gene Rodenberry skapade Star Trek och det är hans fel att detta inlägg tog tid att få till, jag var tvungen att göra en del efterforskningar. Jag är inte så kunnig i Star Trek som jag egentligen vill vara, jag kan inte allt om Star Trek men jag har stor respekt för tanken bakom dess skapelse. Ni förstår, Genes vision för serien var extremt progressiv och väldigt ljus, ja just det, en ljus framtid för en gångs skull. Han trodde att genom fiktion skapar vi mentala bilder om vart vi tar vår egen utveckling och han ville bidraga med något positivt. Jättekram till Gene Rodenberry!

uhuraOrginalserien blev inte precis som han ville, han fick mycket motstånd från studion som inte gillade att han hade utomjordingar med militär rang i mänskliga flottan, och att skeppet hade en kvinnlig förstaofficer var ju bara löjligt. Gene fick behålla utomjordingen  men att ha en kvinnlig officer skulle bli för overkligt enligt studion. Vi fick i alla fall ett stort steg i rätt riktning, människor av olika bakgrunder på samma rymdskepp, toleranta av varandra och även andra rymdarter, och vi fick faktiskt en svart kvinna men rang som var hög nog att hålla till på bryggan, imponerande för den tiden. Faktiskt.

Två saker till som Roddenberry förutspådde om vår framtid; Mänskligheten förslavar inte längre djur och girighet finns inte. Dessa två saker är resultatet av en och samma uppfinning; replikatorn. Den använder samma princip som deras transportstrålar som de använder för att förflytta människor och föremål genom teleportering. Det är en maskin som kan skanna en sak och sedan återskapa den från subatomisk grund. Vi behöver alltså inte slakta djur för köttets skull, maskinen kan skapa kött. Denna maskin som kan skapa varor har gjort  att allt är tillgängligt för alla och pengar har blivit värdelöst som koncept. Jag är inte helt säker på exakt hur samhället i Star Trek är uppbyggt men det är pengalöst med extrem välfärd, alla har vad de behöver, det är jämlikt och tolerant och alla länder håller sams i en jättestor union som inte är marknadsdriven. Finns det något jättestort fan av Star Trek bland mina läsare kan ni gärna få dela med er av er visdom vad det gäller andra aspekter av politiken i serien!

Så, det var min tanke om kapitalism. Den måste falla på grund av Star Trek.

janewayNej, alltså, den kommer falla på grund av framtiden. Star Trek har en intressant och genomtänkt tolkning av vad framtiden kan ge oss ( de har ju för tusan både mobiltelefoner och ipads i orgonalserien ) och det som enligt Rodenberry kommer leda till ett pengalöst samhälle är på väg att bli sanning när tekniken bakom 3d-skrivarna utvecklas längre och längre.

chrimmway

Och förresten har Star Trek också utvecklats, media kom ikapp Roddenberry’s vision och en lite nyare tappning av Star Trek vid namn Voyager hade en kvinnlig kapten vid namn Janeway. Vad ni än tycker om science fiction så bör alla feminister ha en hel  del respekt för den vision som låg bakom serien.

Rymden, den yttersta gränsen. Vi reser genom tid och rymd och låter universums under lära oss och utveckla oss. Framtiden kommer ständigt emot oss. Jag är Kapten Purre L. Purris på stjärnskeppet Genusmaffian och ja, jag är redo för framtiden. Full warp ahead.

Rymdkramar.

Purris

12 Comments

 1. Erik Eriksson on 10 May, 2013 at 12:42

  Har jag drömt eller har du tagit bort ett inlägg om Jimmy Åkersson och SD?

  • Purre on 10 May, 2013 at 14:13

   Tagit bort? Njee det tror jag inte. Fast det handlade inte direkt om Jimmy Åkesson. Mitt inlägg om SD finns dock kvar. Kram

   http://purrespratstund.com/?p=180

   • Erik Eriksson on 10 May, 2013 at 14:41

    Nej, det var inte det. Det hette något med Åkesson och handlade om senaste partiledardebaten. Det är allt väldigt ludigt men jag minns att det var din blogg. Jag måste ha drömt

    • Purre on 10 May, 2013 at 14:51

     … Är det ett sätt att säga att jag finns i dina drömmar? 😀

 2. Erik Eriksson on 20 May, 2013 at 14:43

  Inga nya Purre drömmar att raportera.
  Dock har en FB-vän till mig förökt att posta en kommentar till det “det här lysande blogginlägget om vår framtid”, Fast det verkar inte funka. -vet du vad som kan vara felet?

  • Purre on 20 May, 2013 at 22:54

   Awww.. vad ska jag göra för att få vara med i dina drömmar igen?

   Umm? Hen kan inte kommentera? Jag har ingen aning om varför det skulle vara så.. 🙁
   Kanske var tekniskt fel just då? Du kunde ju kommentera, ser jag ju helt jättetydligt.. Be hen prova igen?

   Rapportera
   Försökt

   Kram kram

   Oj.. nu har jag inte skrivit på ett tag! Dags för ett nytt inlägg!
   Kram!

   • Erik Eriksson on 21 May, 2013 at 08:12

    Kram Kram

    Jag har gjort det nu. Ser fram imot ett nytt inlägg.

    Hur kan du använda fetstil och kursivt?

    • Purre on 21 May, 2013 at 08:14

     Genom att vara awesome 😉
     Det kan jag när jag skriver kommentarer från admin-panelen.. Om du vill kan jag fixa så ni fina läsare kan det också i framtiden. Vill du det?
     Kram!

     • Erik Jämställdhet on 21 May, 2013 at 18:49

      Du är allt för gullig.
      Kram!

      • Purre on 21 May, 2013 at 23:16

       Ti-hihi ^^
       Kram

 3. Erik Jämställdhet on 21 May, 2013 at 21:11

  Min FB-vän använder sin telefon kan det ha med saken att göra?

  • Purre on 21 May, 2013 at 23:17

   Jag vet ärligt talat inte.. den plugin som hanterar kommentarer sköter ju det via en annan server, kan det vara det som joxar till det för vännens browser?
   Har stängt av den funktionen nu så det går att prova igen *hoppas*

Leave a Comment

CommentLuv badge