Vår mörka framtid nu

sadvectorNu dök mitt hopp för mänskligheten ännu mer. Jag orkar inte ens vara arg nu, jag blir bara deprimerad. Jag har pratat om en mörk framtidsvision,  lagar som vissa republikaner i USA föreslagit som, även om de är för radikala för att tillämpas i ett modernt samhälle, visar hur hemskt vissa människor tänker. En av dessa lagar anser att ett embryo är en fullvärdig människa, och ett missfall som misstänkt mord. En kvinna ska alltså behöva bevisa att missfallet var oavsiktligt eller åka dit för mord. En kvinna som är några veckor gravid utan att veta om det, festar loss lite väl hårt och mister graviditeten är naturligtvis också en mördare.

Jag erkänner, jag har blåst upp risken för att detta verkligen händer för att höja chockvärdet på detta lagförslag, för det kan ju inte gå igenom i verkligheten… eller?

I en artikel, skriven av Karen McVeigh i the Guardian (länk här) skriver hon om en undersökning som mellan 1973 och 2005 identifierat 413 domar och anmälningar i 44 stater i USA som har att göra med arrest, fängslande och allmänt frihetsberövande av kvinnor baserat på graviditet. Det har visats rapporter på 250 fall till sedan dess. Båda antal tros vara underskattade.

Exakta detaljer har varierat, åtgärder har vidtagits både på kvinnor som bestämt sig för att avbryta en graviditet, kvinnor som uttryckt att de funderar på graviditet och även kvinnor som fått oavsiktligt missfall. En kvinna i Ohio blev fängslad och hållen enbart med avsikt att förhindra en abort.

Ja hur ska jag må av detta? Att den mörka framtidsvision jag gått runt och skrämt folk med har varit verklighet sedan 70-talet!?

Jag blir så deprimerad, jag vill vill vill ju vara balanserad här och också ta upp könsbaserade orättvisor som drabbar män, men såna här saker dyker ju upp hela tiden! Jag ska försöka skriva något balanserat, jag lovar.. tills dess kan jag ju återigen hänvisa er till Hannah Lemoine, den här gången en av hennes södagskrönikor på möllan.nu. Jag ska inte avslöja vad hon skriver om, men den är skriven på helt rätt sätt, jag har sett liknande argument göras på jämställdhetssidor men nästan alla skapar onödiga kopplingar till feminism, som om kvinnor är att beskyllas för problemen, eller att kvinnors problem är falska, mäns är äkta. Hannah skriver om mäns problem med förståelse och empati utan att någon nödvändigtvis måste få skulden. Precis så vill jag också kunna skriva. Det är inte bara att jag gör reklam för henne, jag tycker on är en fantastisk förebild på nätet och sådana tycker jag ska synas så mycket som möjligt! Läs hennes krönika här!

cryingNu ska jag hoppa in i duschen, göra mig fin och sedan ge mig av på bio med vänner för att äntligen få gråta mig fördärvad till Les Misérables. Så om några timmar kommer jag förmodligen lida av akut vätskebrist. Återhämtar jag mig från den snabbt nog lovar jag att ni kommer få en recension av filmen imorgon!

Kram på er!

Purris

Leave a Comment

CommentLuv badge